PUP - zapomniałem się stawić do podpisu

• Autor wątku Autor wątku b0l020
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b0l020

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witajcie!,
mam nie mały problem. Dzisiaj przyszło mi pismo z pup, że zostałem z dniem 08 wrzesień pozbawiony zasiłku oraz, że zostałem wypisany z urzedu pracy na 120 dni. Czy po tym okresie będę mógł dalej otrzymać zasiłek?. No i kolejna ważna rzecz, skoro zostałem wykreślony z listy to i pewnie nie będę mógł skorzystać z darmowego leczenia w nfz?. Jak to jest z tym?. Czy na pewno nie mogę się zarejestrować się szybciej?.

b0l020 napisał:
Czy po tym okresie będę mógł dalej otrzymać zasiłek?.
Te 120 dni skraca okres pobierania zasiłku. A na jaki okres przyznano Ci zasiłek? Na 12 miesięcy/365 dni czy na 6 miesięcy/180 dni?
b0l020 napisał:
skoro zostałem wykreślony z listy to i pewnie nie będę mógł skorzystać z darmowego leczenia w nfz?.
Bezpłatne wizyty u lekarza z tytułu dotychczasowego ubezpieczenia zdrowotnego z PUP możesz odbywać jeszcze przez 30 dni od pozbawienia statusu osoby bezrobotnej.
b0l020 napisał:
Czy na pewno nie mogę się zarejestrować się szybciej?.
Jeśli decyzja się uprawomocni, to nie. A uprawomocni się po upływie 14 dni od dnia doręczenia Ci decyzji. W tym czasie możesz złożyć odwołanie od decyzji i wytłumaczyć dlaczego nie zgłosiłeś się do PUP i nie powiadomiłeś w terminie 7 dni o przyczynie niestawiennictwa. Jest to Twoje prawo - skorzystaj z niego.

Dziękuję Ci za odpowiedź, ale co ja mam tam napisać?, ze zapomniałem o terminie?.

Kosssz napisał:
Jeśli to był powód, to tak ;)

Czytaj - Twoje odwolanie nie zostanie uwzglednione. Musialbys podac zasadna przyczyne niestawiennictwa (przykladowo, ze odbyles w tym dniu rozmowe o prace lub byles na leczeniu szpitalnym), ale musialoby to byc zgodne z prawda. W Twoim przypadku taka linia obrony odpada. Jesli powod jest taki jak podales, tzn zapomniales o wizycie to nie fatyguj sie z pisaniem odwolania.

RollingYH napisał:
Jesli powod jest taki jak podales, tzn zapomniales o wizycie to nie fatyguj sie z pisaniem odwolania.
Złożenie odwołania nic też nie kosztuje chyba, że odrobinę energii na sklecenie paru zdań... a nigdy nie wiadomo jak do sprawy podejdzie organ je rozpatrujący czyli wojewoda.
Faktycznie, "zapomnienie" nie jest powodem usprawiedliwiającym zaniedbanie bezrobotnego, ale też nie znamy okoliczności tego "zapomnienia", które należałoby opisać w odwołaniu, dlatego nie ma co jednoznacznie przesądzać, że nic to nie da. Zawsze należy spróbować.

Spróbuje może się uda. Mam jeszcze jedno pytanie. Po 30 dniach nie będę miał już zdrowotnego. Jak to mogę rozwiązać?

Mam 24 lata. Szkołe już skończyłem, mój stan cywilny to kawaler.

Zawsze można ubezpieczyć się indywidualnie w NFZ... odpłatnie. Dlatego też tak ważne jest w przypadku posiadania statusu bezrobotnego (i korzystania z prawa do ubezpieczenia zdrowotnego z tego tytułu) pilnowanie obowiązkowych wizyt w PUP... choć nie może to być jedyny powód rejestracji w PUP.

Wyczytałem, że składka wynosi 354,95, czy to prawda?. Czy może to tyczy się działalności gospodarczej?.

A czy można to jakoś sobie odliczyć na koniec roku?.

Powrót