PUP- zwolnienie lekarskie/staż

• Autor wątku Autor wątku fakir84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fakir84

Witam,
jestem w trakcie odbywania stażu (do czerwca), obecnie po 2 miesiącach przeszedłem na 4 tygodniowe zwolnienie lekarskie (ZUS ZLA- pacjent może chodzić). Poinformowałem PUP i zaniosłem im zwolnienie lekarskie (oryginał) i dyrektora w miejscu gdzie odbywam staż (dałem kopię, tak jak kazali w UP).
Jestem w trakcie trwania zwolnienia, jakoś w połowie.
Otrzymuję teraz telefony z PUP- nie wiem czego ode mnie chcą, a dzwonią maksymalnie raz dziennie, więc nie udaje mi się odebrać.
Przechodząc do sedna:
1) Czy muszę odbierać telefony w trakcie zwolnienia? Czy mogę ignorować bez konsekwencji?
2) Czy PUP może mnie wezwać na rozmowę w trakcie zwolnienia lekarskiego i czy muszę się w tym okresie stawić?
3) Obawiam się, że pracodawca (znienawidzony przez stażystów i UP) chce odsunąć mnie od stażu- czy mogę być o tym poinformowany telefonicznie czy powinienem listownie?
Dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.

fakir84 napisał:
Otrzymuję teraz telefony z PUP- nie wiem czego ode mnie chcą
Chcą dać ci szansę na wypowiedzenie się przed przerwaniem stażu... do czego obliguje Rozporządzenie MPiPS z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych - http://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html -Nieobecność na stażu.
fakir84 napisał:
1) Czy muszę odbierać telefony w trakcie zwolnienia? Czy mogę ignorować bez konsekwencji?
W trakcie zwolnienia nie musisz, ale spodziewaj się oficjalnego pisma.
fakir84 napisał:
2) Czy PUP może mnie wezwać na rozmowę w trakcie zwolnienia lekarskiego i czy muszę się w tym okresie stawić?
Po zwolnieniu.
fakir84 napisał:
3) Obawiam się, że pracodawca (znienawidzony przez stażystów i UP) chce odsunąć mnie od stażu- czy mogę być o tym poinformowany telefonicznie czy powinienem listownie?
I tak i tak. Skoro nie odbierasz telefonów, to dostaniesz zawiadomienie na piśmie. Najwidoczniej twój pracodawca uznał, że tak długa nieobecność zakłóci prawidłową realizację programu stażu i wystąpił o jego przerwanie. I ma do tego prawo.

Ostatnia edycja:
Dziękuję Panu za precyzyjną odpowiedź.
Proszę mi jeszcze napisać, jeśli można- czy w przypadku przerwania stażu PUP musi mi wypłacić pieniądze za niewykorzystane dni wolne (nie brałem ani jednego dnia wolnego a przysługują mi 4)?
Czy PUP może przerwać staż w trakcie zwolnienia przed przesłuchaniem mnie czy dopiero po?
Pozdrawiam.

fakir84 napisał:
czy w przypadku przerwania stażu PUP musi mi wypłacić pieniądze za niewykorzystane dni wolne (nie brałem ani jednego dnia wolnego a przysługują mi 4)?
Nie. Dni wolne na stażu to nie urlop wypoczynkowy, zatem nie należy się ekwiwalent pieniężny.
fakir84 napisał:
Czy PUP może przerwać staż w trakcie zwolnienia przed przesłuchaniem mnie czy dopiero po?
Może, jeśli nie złożysz w terminie wyjaśnień. PUP nie musi cię wzywać osobiście... może cię poprosić o pisemne wyjaśnienia, które możesz nadesłać pocztą bądź emailem, bez konieczności wizyty w PUP. A na zwolnieniu jest zapis "może chodzić"?

Rozumiem. Fakt, sa to dni wolne (3) za ktore nalezy sie stypendium, dlaczego jednak mam byc stratny (bo fakt, ze moglem te dni wykorzystac) a nie mialem informacji, ze staz zakonczy sie wczesniej- wg. umowy w czerwcu. Co zatem powinienem zrobic by wykorzystac te dni skoro zwolnienia lekarskiego mam 10 dni jeszcze a staz jeszcze nie zostal rozwiazany? Tak, mam zwolnienie z powodu depresji z "moze chodzic".

fakir84 napisał:
Fakt, sa to dni wolne (3) za ktore nalezy sie stypendium, dlaczego jednak mam byc stratny (bo fakt, ze moglem te dni wykorzystac) (...) Co zatem powinienem zrobic by wykorzystac te dni
Prawo nie przewiduje wypłaty ekwiwalentu pieniężnego bezrobotnym za niewykorzystane dni wolne podczas stażu. Nie ma tu znaczenia czy ktoś jest stratny czy nie... Po prostu nie ma możliwości, aby podczas zwolnienia lekarskiego wykorzystać dni wolne czy też otrzymać za nie pieniądze. Dopóki trwa zwolnienie lekarskie, dopóki nie wrócisz "fizycznie" na staż i dopóki pracodawca nie udzieli ci zgody, nie ma mowy o skorzystaniu z dni wolnych. A jeśli staż zostanie wcześniej przerwany, po prostu przepadną. To nie jest sposób na wydłużenie okresu wypłaty stypendium.
fakir84 napisał:
Tak, mam zwolnienie z powodu depresji z "moze chodzic".
Nie widzę zatem problemu, abyś napisał w domu wyjaśnienia i wysłał je pocztą czy emailem. Skoro chorujesz, to zapewne większość czasu spędzasz na regeneracji sił czyli w domu, zatem bez problemu odbierzesz korespondencję z PUP. Poza tym zawsze istnieją też telefony... urzędnik sporządzi z rozmowy telefonicznej adnotację urzędową, w której opisze przebieg rozmowy. W taki sposób PUP też może cię wysłuchać.

Podsumowując, zwolnienie lekarskie nie chroni przed przerwaniem stażu, a wysłuchać stażysty PUP może na kilka sposobów. Nie musi go od razu wzywać do osobistego stawiennictwa.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za wyjaśnienie, teraz mam pełną jasność zasad.
Proszę mi jeszcze powiedzieć czy mogę w czasie zwolnienia lekarskiego udać się do miejsca odbywania stażu i poprosić o wolne dni na kolejne 3 dni po zwolnieniu lekarskim?

Szczerze? Siedź w domu i choruj. I dopiero jak się wykurujesz i wrócisz do pracy pomyśl o dniach wolnych.
No pomyśl sam, jak to wygląda? Jesteś na tyle chory, żeby nie odbywać stażu, ale na tyle zdrowy, żeby jednak pojawić się w pracy i prosić o wolne? Mam wrażenie, że to twoje zwolnienie jest mocno naciągane.
O dni wolne wystąp nie wcześniej niż po powrocie na staż.

Witam, byłem na zwolnieniu lekarskim 2 tygodnie ze względu przeciążenia. Lekarz chce mi wypisać kolejne zwolnienie na tydzień, ale boję się brać ponieważ nie chcę aby zwolnili mnie że stażu. Ile dni zwolnienia można brać w ciągu miesiąca i czy pracodawca może mnie zwolnić za kolejny tydzień zwolnienia? Czy w każdym urzędzie obejmują te same prawa jeśli chodzi np o te zwolnienia?

Pozdrawiam

llukasz12 napisał:
Ile dni zwolnienia można brać w ciągu miesiąca i czy pracodawca może mnie zwolnić za kolejny tydzień zwolnienia? Czy w każdym urzędzie obejmują te same prawa jeśli chodzi np o te zwolnienia?
Nie ma sztywnych wytycznych ile musi trwać nieobecność w pracy, żeby staż przerwać. Wszystko zależy od rodzaju wykonywanej pracy, długości nieobecności w pracy w odniesieniu do okresu stażu i harmonogramu jego realizacji oraz opinii organizatora w tym zakresie.
Zgodnie z § 9. 2. Rozporządzenia MPiPS z dn. 20.08.2009r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych "Starosta na wniosek organizatora lub z urzędu, po zasięgnięciu opinii organizatora i wysłuchaniu bezrobotnego, może pozbawić bezrobotnego możliwości kontynuowania stażu w przypadku:
(...) 3) usprawiedliwionej nieobecności uniemożliwiającej zrealizowanie programu stażu."
Na jaki okres zorganizowany został Pana staż? Na jakim stanowisku?

Staż trwa 6 miesięcy. Jestem kucharzem

Ostatnia edycja:
A ma Pan wykształcenie w tym zakresie? Czy też dopiero podejmując staż zetknął Pan się z pracą kucharza?

To jest moja pierwsza praca w gastronomii. Z wykształcenia jestem mechanikiem

llukasz12 napisał:
To jest moja pierwsza praca w gastronomii. Z wykształcenia jestem mechanikiem
W mojej ocenie 3-tygodniowa nieobecność na stażu spowodowana chorobą stwierdzoną przez lekarza nie powinna zakłócić procesu nauki w zawodzie kucharza.
O ile zwolnienie nie będzie się przedłużać nie sądzę, aby staż został w tym przypadku przerwany.

Powrót