pyta o spadek

• Autor wątku Autor wątku kingtomek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kingtomek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam Wszystkich!
Pomóżcie mi w takiej oto sprawie:
Układ chronologiczny:
1 akt notarialny darowizny z dnia 27. 07, 1993 gdzie babcia przekazuje swój majątek (kilka działek, jedna wraz z budynkami) bo przechodzi na emeryturę rolniczą w częściach 3/8 dla ciotki, 3/8 dla mojego taty i 2/8 dla wnuczki Renaty, pozostawiając sobie działkę 0.99ha i 3/4 domu bo 1/4 należała się wnuczce po śmierci dziadka wcześniej (była niepełnoletnia)

2 akt notarialny z dnia 18.03. 2005 gdzie Tato tak z ciotką się zamieniają że ona dostaje działki z budynkami a tato inne taka by była troszeczkę większa powierzchnia do uzyskania renty unijnej
3 akt notarialny darowizny gdzie tato daruje mi swoje działki aby uzyskać ta rentę.
2 stycznia 2007 umiera mój tato:( , 14 sierpnia umiera Babcia którą nota bene opiekowała sie moja mama nie córka (ciotka), była zameldowana u rodziców czasowo a później do śmierci w zakładzie opiekuńczym.

Czy jest jakaś szansa na uzyskanie chociaż części udziałów w domu po babci bo chyba w tej działce to raczej nie. Było takie coś, że dom do chwili śmierci jest własnością babci ale nigdzie to wyraźnie nie jest zapisane. Mój tato bardzo dużo pracy włożył w to gospodarstwo i choćby z sentymentu ( bo wartość nikła) chciałbym coś uszczknąć.
Czy jest sens i możliwość doszukiwać się tu jakiś prawnych rozwiązań bo z ciotką to raczej normalnie nie można sie dogadać.
Do kiedy to można zrobić o ile można. Jeszcze dodam, że w działce mojej ciotki jest moja mała bez żadnej innej drogi dojazdu oprócz jej gospodarstwa.
BARDZO PROSZĘ WSZYSTKICH WIEDZĄCYCH O POMOC
ps jakby coś trzeba to dopiszę

Jeśli dobrze rozumiem to babcia do śmierci była właścicielką
[cytat:15wx0rcd]działkę 0.99ha i 3/4 domu[/cytat:15wx0rcd]
i o to Panu chodzi ?

Jeżeli to prawda i babcia nie zostawiła testamentu ...

Art. 931 kodeksu cywilnego
§ 1 W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku.

§ 2. Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom w częściach równych. Przepis ten stosuje się odpowiednio do dalszych zstępnych.

Witam!
Na pewno zostawiła sobie 0.99 ha ale co do domu to niczego w aktach notarialnych nie ma, tak jakby przeszło pod własność ciotki chociaż coś mi sie obiło o uszy, że do póki babcia nie umrze dom jest jej (chyba tzw zachowek??), Pytanie zasadnicze: czy za t, że przez ostatnie 2 lata gruntownej opieki moich rodziców nad nią (po śmierci Taty, mojej mamy) coś możemy wskurać w sprawie tego domu czy nie, pozdrawiam

Dom jednak babcia pozostawiła sobie, lecz działki pod nią już nie. do kiedy to można w ogóle coś załatwiać??

[cytat:2cc3whii]czy za t, że przez ostatnie 2 lata gruntownej opieki moich rodziców nad nią (po śmierci Taty, mojej mamy) coś możemy wskurać w sprawie tego domu czy nie[/cytat:2cc3whii]

W pierwszej kolejności przyznam się, że jako prawnik nie znam pojęcia "gruntowej opieki".
Być może chodzi Panu o umowę dożywocia ?

Opieka nad rodzicami jest nie tylko prawnym (roszczenia alimentacyjne) ale i moralnym obowiązkiem dzieci.
Nie ma prawnej możliwości domagania się teraz z tego tytułu jakiegokolwiek "wynagrodzenia" od pozostałych spadkobierców.

ale jeżeli Ciotka jako córka zaniedbywała ten obowiązek, a robił to mój tato który niestety zmarł przed babcią (mamą) a później kontynuowała to moja mama (synowa), kupowała leki pampersy odwiedzała w szpitalu, czy coś sie jej albo mnie jako wnukowi nie należy??

w stosunku do synowej ...

[lex:k9vixo5y]Art. 140 k.r.o.
§ 1. Osoba, która dostarcza drugiemu środków utrzymania lub wychowania nie będąc do tego zobowiązana albo będąc zobowiązana z tego powodu, że uzyskanie na czas świadczeń alimentacyjnych od osoby zobowiązanej w bliższej lub tej samej kolejności byłoby dla uprawnionego niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami, może żądać zwrotu od osoby, która powinna była te świadczenia spełnić.

§ 2. Roszczenie przewidziane w paragrafie poprzedzającym przedawnia się z upływem lat trzech.[/lex:k9vixo5y]
przepis ten nie zmienia faktu że w stosunku do spadkobierców nie można się domagać żadnych świadczeń (naprzykład przeniesienia własności domu) ... roszczenie to wynika z innego tytułu i nie łączy się w żaden sposób ze spadkiem.

Roszczenie powstaje w stosunku do pozostałych zobowiązanych do świadczeń alimentacyjnych.

Należy mieć też na uwadze ....

[lex:k9vixo5y]Art. 129 k.r.o.
§ 1. Obowiązek alimentacyjny obciąża zstępnych przed wstępnymi, a wstępnych przed rodzeństwem; jeżeli jest kilku zstępnych lub wstępnych - obciąża bliższych stopniem przed dalszymi.

§ 2. Krewnych w tym samym stopniu obciąża obowiązek alimentacyjny w częściach odpowiadających ich możliwościom zarobkowym i majątkowym.[/lex:k9vixo5y]

proszę zwrócić uwagę na paragraf drugi.

Powrót