Pytania dotyczące szkoły policealnej

• Autor wątku Autor wątku krzysztof_z
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysztof_z

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,

mam kilka pytań związanych z założeniem i funkcjonowaniem szkoły policealnej (prywatnej, ale z uprawnieniami szkoły publicznej). Są one natury teoretycznej i praktycznej; mam nadzieję, że uda nam się wspólnie rozwiązać mój problem.

- Czy zwykły magister może faktycznie prowadzić taką szkołę? Mam na myśli siebie (nie posiadam specjalnych uprawnień dot. kierowania taką placówką, a wiem, że takie istnieją). Wiem, że regulacje tworzą taki wymóg co do konkretnej osoby - dyrektora. Jeśli konieczny jest taki wymóg, można to jakoś legalnie obejść? Chodzi o sytuację, w której np. dyrektorem jest ktoś inny (formalnie sprawuje on pieczę), ale nad sobą ma jeszcze inny organ, którym władam ja - jest coś takiego możliwe? Ten organ tworzyłbym ja, powiedzmy jako fundacja, jednak fundacja zarabia tylko na cele statutowe, więc mija się z celem zarabiania z tytułu prowadzenia takiej szkoły. Jest opcja innego organu nad tym formalnym dyrektorem?

Przyszedł mi na myśl taki mechanizm, wedle którego, powiedzmy, już by była ta fundacja - ona by prowadziła tę szkołę i zatrudniała dyrektora formalnego (co do którego są te sztywne kompetencje i uprawnienia), i do tego ja byłbym, też powiedzmy, tzw. dyrektorem wykonawczym (który faktycznie byłby nad tym formalnym, zarówno w hierarchii, jak i pod względem wynagrodzenia, o których zdecydowała by fundacja, czyli też ja). Co o tym Państwo myślą?

- Czy opłaca się mieć kilka tylko kierunków w takiej szkole policealnej? Są szkoły policealne, które mają kilkanaście takich kierunków, a nawet 20 ileś.

- Jak duże szanse są na zyskanie dotacji z rady powiatu?

- Czy można mieć kierunek w szkole policealnej, którego nie ma w wykazie tych kwalifikacji zawodowych ustalonych przez ustawodawcę? Pytanie dotyczy chociażby egzaminu zawodowego pod koniec takiej szkoły policealnej, który, jak wiemy, kończy naukę w takiej szkole. Powiedzmy, że byłby to technik (albo bez samego tego tytułu technika) barman, albo technik hydraulik? Przykłady teraz wymyśliłem :) Interesuje mnie po prostu to, czy jest taka możliwość. Jako podstawą mógłbym posłużyć się art. 86 ustawy o systemie oświaty, który przewiduje szkołę eksperymentalną.

- Ile zarabia szkoła policealna na jednym kierunku w ciągu roku, mając, powiedzmy, standardowo 30 słuchaczy na roku, uwzględniając możliwą dotację?

Proszę o odpowiedzi. Oczywiście liczę się z tym, że być może ich nie będzie; byłbym wdzięczny jednak za same sugestie. Może ktoś już kiedyś rozwikłał takie problemy bądź miał z nimi do czynienia, to będzie mógł wspomóc.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam a ja mam inne pytanie, mam nadzieje że ktoś pomoże. W 2015 r. zapisałam się do szkoły policealnej TEB. Szkoła miałam mnie skierować do lekarza medycyny pracy po specjalne zaświadczenie o braku przeciwwskazań do nauki na kierunku. Niestety nie mogłam doprosić się skierowania, chyba w celu wymuszenia na mnie uiszczenia opłaty za badania prywatnie na co się nie pokusiłam bo szkoła obligowała się do czegoś innego. Teraz szkoła domaga się opłacenia kary za frekwencje na zajęciach, ale nie mogłam na nie uczęszczać i nie mogłam podjąc praktyk bo nie miałam badań, moje pytanie czy mogą się domagać opłat lub czegokolwiek skoro oni nie dopełnili swojego obowiązku i nie wysłali mnie na badania i nie posiadają pełnej dokumentacji medycznej która jest potrzebna do zakwalifikowania słuchacza do grupy?
Pozdrawiam

Powrót