Pytania dt. Leasingu

• Autor wątku Autor wątku młodyuser0123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

młodyuser0123

Użytkownik
Odpowiedzi
130
Pytania do LEasingów
1) Czy jak wezmę sobie leasing to po skończonym czasie na jaki była podpisywana umowa , załóżmy 3 lata , to po tym czasie mam taką możliwość że albo wykupuje albo nie tak ? Mogę go nie wykupywać i wziąć sobie kolejny tak ?
2) Czy są jakieś konsekwencje jak bym wziął leasing a nie mam firmy ? Bo kolega jak brał normalnie na firmę to mówił że tam wogóle nic nie sprawdzają czy ma się firme czy nie , jak to wygląda ?

Zwyczajowo składa się dokumenty potwierdzające prowadzenie działalności gospodarczej.
Grozi ci odpowiedzialność z art. 286 kk

1. Masz możliwość pierwokupu i wykupujesz auto za przysłowiową złotówkę, później sprzedasz i weźmiesz sobie nowy.
2. Leasing jest na firmę. Są leasingi, które są przyjazne dla klienta i nie weryfikują go skrupulatnie w US ale zawsze sprawdzają prawdziwość i wiarygodność firmy.

jak nie masz firmy możesz wziąć leasing konsumencki, działa podobnie jak zwykły leasing dla firm.

Nie jest tak przy leasingu finansowym - tu nie ma wykupu.

A przy leasingu operacyjnym leasingodawca ma prawo do przeniesienia własności na leasingobiorcę po cenie odbiegającej od wartości rynkowej przedmiotu umowy (wcale nie musi to być przysłowiowa złotówka), albo oddać do dalszego użytkowania dotychczasowemu korzystającemu.

Nie ma już możliwości edycji, więc wyjaśniam:

Post #6 jest odpowiedzią na pytanie usera biginkaso o zasadność mojej wypowiedzi w #4. Po udzieleniu przeze mnie wyjaśnień user usunął jednak swój post.

W sytuacji gdy cena wykupu została uwzględniona w wartości początkowej przedmiotu leasingu w momencie wprowadzania go do ewidencji środków trwałych, w chwili wykupu nie zmienia się w ewidencji księgowej jego wartości początkowej i kontynuuje jego amortyzację według dotychczasowych zasad. Opłata końcowa stanowi w całości część kapitałową i służy spłacie zobowiązania z tytułu nabycia przedmiotu leasingu.

http://www.leasingfinansowy.pl/arty...ecia-i-wykupu-srodka-trwalego-w-leasingu.html

Ostatnia edycja:
biginkaso napisał:
W sytuacji gdy cena wykupu została uwzględniona w wartości początkowej przedmiotu leasingu w momencie wprowadzania go do ewidencji środków trwałych, w chwili wykupu nie zmienia się w ewidencji księgowej jego wartości początkowej i kontynuuje jego amortyzację według dotychczasowych zasad. Opłata końcowa stanowi w całości część kapitałową i służy spłacie zobowiązania z tytułu nabycia przedmiotu leasingu.
Ja już wszystko napisałem. A Tobie proponuję jednak umieszczać w poście informację o żródle, z którego cytujesz.

Powrót