Pytania egzaminacyjne.

• Autor wątku Autor wątku drnowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drnowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć. Mam pytanie dot. praw autorskich. Chodzi o pytania z egzaminów lekarskich ***mod***

Aktualnie pytania nie są publikowane przez Centrum Egzaminów Medycznych po egzaminie. Istnieją jednak w internecie w postaci 'spisanej' (zapamiętanej) przez lekarzy. Istnieją strony internetowe gdzie dostęp do bazy pytań z poprzednich lat jest darmowy np. XXX . Są też strony typu YYY które sprzedają do dostęp do bazy pytań z opracowaniami (wyjaśnienia dlaczego ta odp. jest prawidłowa). W ich regulaminie jest zapis:
"Użytkownikowi zabrania się kopiowania bazy pytań z bazy Stowarzyszenia pod groźbą odpowiedzialności karnej albo cywilnej. Działania polegające na próbie kopiowania pytań testowych lub innych treści Stowarzyszenia może być również uznane za przestępstwo w rozumieniu przepisów Kodeksu karnego;"

Na XXX jest organizowana akcja typu "spisywanie pytań" (osoby przystępujące do egzaminu wpisują potem zapamiętane pytania do serwisu internetowego) - każdy wie skąd one pochodzą (że są zapamiętane/spisane podczas egzaminu). XXX ma zapis w regulaminie że użytkownik dodając treści do serwisu przekazuje prawa autorskie właścicielowi serwisu. Dodatkowo przy akcji spisywania pytań na XXX widnieje zapis "Wg ustawy oraz wyroków Sądu Najwyższego stanowią one dokumenty urzędowe, które nie są chronione prawami autorskimi."

Jakim prawem treść pytań jest chroniona? Rozumiem, że opracowania są ich autorstwa i są chronione, ale pytania? Jak wygląda prawo kiedy chciałbym opublikować same pytania (bez opracowań) na mojej stronie - przed publikacją poprawiłbym je, bo często mają błędy literówki itp.

moderacja - przepraszam

Ostatnia edycja:
drnowy napisał:
... Wg ustawy oraz wyroków Sądu Najwyższego stanowią one dokumenty urzędowe, które nie są chronione prawami autorskimi. ...
Jak też w innych wypowiadał się, że nie oznacza to iż można owe dokumenty urzędowe w dowolny sposób wykorzystywać ponieważ ich ochrona może wynikać tez z innych aktów prawnych. Pierwsza z brzegu Ustawa o ochronie baz danych.

LeszsekS napisał:
Jak też w innych wypowiadał się, że nie oznacza to iż można owe dokumenty urzędowe w dowolny sposób wykorzystywać ponieważ ich ochrona może wynikać tez z innych aktów prawnych. Pierwsza z brzegu Ustawa o ochronie baz danych.
Czyli to niezgodne z prawem. Najśmieszniejsze jest to że np. serwis XXX i serwis YYY mają sporo tych pytań w identycznej formie (słowo w słowo, kropka w kropkę) - mówiąc krótko widać, że pytania są kopiowane, ciekawe tylko kto od kogo. Zakładając, że przeredaguję część pytań, mogę je udostępnić na swojej stronie? Mogłem je równie dobrze sam zapamiętać na egzaminie, jak również moi koledzy

drnowy napisał:
... Mogłem je równie dobrze sam zapamiętać na egzaminie, jak również moi koledzy
Uważasz, że to już upoważnia do przetwarzania zawartości bazy? Producent/uprawniony może być odmiennego zdania i dochodzić swoich praw przed Sądem, z jaką skutecznością tego tutaj nikt nie odpowie.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Uważasz, że to już upoważnia do przetwarzania zawartości bazy? Producent/uprawniony może być odmiennego zdania i dochodzić swoich praw przed Sądem, z jaką skutecznością tego tutaj nikt nie odpowie.
Nie uważam tak, lecz nie są to pytania 'autorskie', tylko pytania spisane z egzaminów. Wydawane są książki zawierające te pytania. Zachowując sens pytań mogę je sparafrazować?

Powrót