Pytania odnośnie stażystów

• Autor wątku Autor wątku slimeveil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slimeveil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Kieruję się do Was z pytaniami odnoście stażu.
1. Jeżeli w firmie jest zatrudniony jeden pracownik na 1/4 etatu, to ilu może przypadać stażystów? (nie wliczając właściciela który siedzi cały etat)
2. Właściciel jest wliczany jako pracownik ?
3. Kto ma poświadczyć zgodność z oryginałem REGONU ?

pozdrawiam :)

Wyszukany przeze mnie, nie z urzędu pracy.

Ale jakiś unijny? Nie rozumiem w czym problem.

Dobra, od początku i powoli.
Znajomy prowadzi firmę, chciałbym u niego się dostać na staż, gdzie przez rok będzie mnie uczył zawodu, nie jest to wyszukana oferta z urzędu pracy, ani innych gazetek, czy Bóg wie gdzie się tego szuka.
Teraz moje pytania które umieściłem na górze, są znakiem zapytania, ponieważ wymagana jest ta wiedza, do wpisania tego w formularz, który należy wypełnić.
Zacznijmy od pierwszego, pracodawca u którego chciałbym odbywać staż posiada jednego pracownika zatrudnionego na 1/4 etatu, przy czym sam siedzi cały etat w siebie w biurze.
Teraz pytanie do tego, ile może przypadać stażystów na niego, jako właściciela oraz czy jest on wliczany jako pracownik w swojej firmie.
Ostatnie pytanie nie ma chyba w sobie nic do wytłumaczenia, w formularzu jest, że wymagają potwierdzenia REGONU, czy może on pisemnie poświadczyć zgodność z oryginałem ?

Papiery które trzeba wypełnić i im zawieźć, pobiera się z ich strony internetowej LINK takie dostałem polecenie z urzędu pracy, aby pobrać oraz wypełnić, tylko oczywiście jest kilka pytań, ale kolejki są "przekosmiczne", a nie widzi mi się stać, aby zadać osobie tam pracującej tylko te trzy pytania.

Czyli jednak staż będzie organizowany za pośrednictwem PUP.
slimeveil napisał:
1. Jeżeli w firmie jest zatrudniony jeden pracownik na 1/4 etatu, to ilu może przypadać stażystów? (nie wliczając właściciela który siedzi cały etat)
Ani jednego. 1/4 etatu pracownika to za mało. Musiałby mieć obsadzony przynajmniej 1/1 etat, aby otrzymać 1 stażystę.
Oto podstawa prawna "U organizatora stażu, który jest pracodawcą, staż mogą odbywać jednocześnie bezrobotni w liczbie nieprzekraczającej liczby pracowników zatrudnionych u organizatora w dniu składania wniosku w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy. U organizatora stażu, który nie jest pracodawcą, staż może odbywać jednocześnie jeden bezrobotny." - § 2 Rozporządzenia MPiPS z dnia 20.08.2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych.
slimeveil napisał:
2. Właściciel jest wliczany jako pracownik ?
Nie. Właściciel, to właściciel. Nie pracownik.
slimeveil napisał:
3. Kto ma poświadczyć zgodność z oryginałem REGONU ?
Sam wnioskodawca bądź urzędnik PUP, po przedłożeniu mu do wglądu oryginału dokumentu.

Ostatnia edycja:
Powrót