pytania testowe a podręczniki szkolne

• Autor wątku Autor wątku Pomysłodawca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pomysłodawca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry
chciałbym przygotować platformę e-learningową, na której uczeń może przygotowywać sie do klasówki, sprawdzianu rozwiązując odpowiednie testy z danego rozdziału w podręczniku szkolnym. Polegać to bedzie na tym, że ja zapoznam się z rozdziałem i przygotuję zestaw pytań spradzających, które wg mnie mogą pojawić się na teście, sprawdzianie , klasówce. To też forma weryfikacji wiedzy ucznia przez rodzica, czy po zapoznaniu się z materiałem szkolnym opanował materiał itd. Siłą rzeczy pytania będą dotyczyły materiału z podręcznika, bo z tego materiału będzie test. Jest też ryzyko, że trafię z pytaniem dosłownie w to, jakie uczeń dostanie na sprawdzianie. Pytanie brzmi zatem, czy tworząc taką bazę pytań naruszam prawo autorskie? Dla ułatwienia poruszania się po systemie, uczeń będzie wiedział z jakiego podręcznika, autora, wydawnictwo i rodziału dany zestaw pytań pochodzi? Z jednej strony chcemy takim działaniem dać rodzicom narzędzie weryfikacji wiedzy i kupienie spokoju :) z drugiej dać narzędzie uczniowi (wynik testu) nad czym jeszcze powinien popracować i teoretycznie tez uczyć, bo do każdego pytania damy poprawną odpowiedź.
Jak to zatem wygląda od strony ochrony prawa autorskiego wydawcy i autora podręcznika szkolnego ?

Pomysłodawca napisał:
... Pytanie brzmi zatem, czy tworząc taką bazę pytań naruszam prawo autorskie? ...
W jaki sposób? Podobieństwem pytania?

Powrót