pytanie dla konesera

• Autor wątku Autor wątku Kinnia3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kinnia3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
1. Zgodnie z art. 50 Ustawy z dnia 19.08.1994 r. o ochronie zdrowia psychicznego (Dz. U. Nr 111, poz. 535) tajemnica zawodowa dotyczy terapeutów uzależnień jak i wszystkich mających do czynienia z leczeniem odwykowym (pozostały personel także). W związku z tym nie mogą te osoby być przesłuchiwane w charakterze świadka na okoliczność popełnienia przez pacjenta czynu zabronionego pod groźba kary (art. 52) (I):
A. terapeuta nie ma prawa mówić, chyba, że Sąd lub Prokurator zwolni go z tajemnicy zawodowej
B. terapeuta nigdy i w żadnych okolicznościach nie ma prawa ujawnić przestępstwa, o którym dowiedział się w trakcie terapii
C. może ujawnić fakty z popełnionego przez pacjenta czynu, jeśli zapewni mu to zwolnienie z kary (w interesie pacjenta)
żadne z powyższych

J.w. która odpowiedź jest poprawna ???????

Dla mnie nie ma jasności więc pytam. A myślę tak: żadne z powyższych bo: odp. c jest niedorzeczna, odp. b jest niepełna bo gdy wiem np. o molestowaniu to muszę zgłosić fakt do organów adekwatnych, odp. a jest przekłamana bo prokurator nie może mnie zwolnić z tajemnicy ale sąd tak. A kompleksowo gubię się w tym więc pytam.

Mam szansę na odpowiedź? Podpowiedź? Wyjaśnienie?

Jesteś pewny przekłamania dotyczącego prokuratora? Co stanowi k.p.k?

Gdybym była czegoś w tym pytaniu pewna, to nie zadawałabym go. Nie jestem prawnikiem a potrzebuję odpowiedzi a nie kolejnej łamigłówki. Jest ktoś kto zna odpowiedź? I zechce jej udzielić?

ok.
przeszło mi.
czyli co, k.p.k. mówi, że prokurator może mnie zwolnić z tajemnicy?
a jeśli odmówię to oskarży mnie? o co ? o utrudnianie śledztwa?

Ja z racji zawodu do niezwykle cierpliwych i wyrozumiałych ludzi należę. Ile razy można powtarzać jedno i to samo? Nie potrzebuję szarad tylko precyzyjnej odpowiedzi. Wydawało mi się, że to forum jest konkretne i mogę liczyć jako laik na precyzyjne i w miarę przystępnym językiem wyrażone wyjaśnienie dot. pytania. Najwyraźniej pomyliłam się. Już mnie nie ma. Dziękuję. Pozdrawiam.

Jeśli zadajesz pytanie w sekcji "kazusy" - nie licz, że ktoś odrobi pracę domową za Ciebie... Bezpośrednio powyżej swojego wątku masz dwa wątki przyklejone opisujące zasady obowiązujące w tym dziale.

Ostatnia edycja:
Powrót