Pytanie dlaczego tak jest...

• Autor wątku Autor wątku drstanek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drstanek

Użytkownik
Odpowiedzi
130
Złożyłem zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art 233 par 4 kk do Prokuratury Rejonowej....

Dlaczego otrzymałem wezwanie na Komende Policji w celu przesłuchania mnie, czemu nie bede zeznawał w Prokuraturze...

prokurator wszczął śledztwo i jego prowadzenie w całości powierzył policji

[cytat="pedro2468":2kh67sbz]prokurator wszczął śledztwo i jego prowadzenie w całości powierzył policji[/cytat:2kh67sbz]

i nie dostalem postanowienia o wszczeciu - cos nie tak...

podobno to z art 307 - o co moze chodzic???

[cytat="drstanek":m33fmm9a] i nie dostalem postanowienia o wszczeciu - cos nie tak... [/cytat:m33fmm9a]
I jak najbardziej słuszie. Strona nie dostaje postanowienia o wszczęciu śledztwa, tylko powiadomienie o jego wszczęciu.

[cytat:m33fmm9a] podobno to z art 307 - o co moze chodzic???[/cytat:m33fmm9a]
Chodzi o to, że Prokurator polecił przeprowadzić postępowanie sprawdzające (art. 307 k.p.k.), mające na celu wstępne ustalenie czy przestępstwo zaistniało czy nie. Postępowanie to przeważnie zaczyna się od przyjęcia zawiadomienia w formie protokolarnej od osoby zawiadamiającej, lub też przesłuchania tej osoby w charakterze świadka.
W zależności od wyników postępowania sprawdzającego zostanie podjęta decyzja o wszczęciu śledztwa lub też odmowie wszczęcia śledztwa.

Śledztwo nie zostało jeszcze wszczęte skoro jak sam piszesz, że jest prowadzone w trybie art. 307 kpk. Jest to tzw. postępowanie sprawdzające. To, że złożyłeś zawiadomienie w Prokuraturze nie ma znaczenia, gdyż Prokuratura przesłała materiały do jednostki Policji i to Policjanci będą na tym etapie wykonywać wszelkie czynności. Jedną z nich jest właśnie przyjęcie na protokół zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa. Postanowienie o wszczęciu zostanie wydane dopiero jeżeli w toku postępowania sprawdzającego zebrany zostanie materiał dający do tego podstawy.

Powrót