pytanie do komornika

• Autor wątku Autor wątku Pati30l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pati30l

Użytkownik
Odpowiedzi
72
Witam mam taki mały problem wisi mi nad głowa komornik i co bym mogła prawnie zrobic zeby komornik nie mogł mi zabrac nic z domu nie mam z mezem rozdzielnosci majatkowej czy zrobic taka rozdzielczosc z wpisem ze wszystko co jest w domu maz wniosł do małzenstwa przed slubem czy jest taka mozliwosc lub czy przepisac cały majatek lub zrobic darowizne na kogos z rodziny czy ma to jakis sens prosze o porade i z góry dziekuje

Ani sporządzenie małżeńskiej umowy majątkowej (tzw. intercyzy), ani rozporządzenie majątkiem w inny sposób np. darowizna nic tu nie pomoże - wierzyciel będzie mógł uzyskać klauzulę wykonalności na męża, obdarowanego w drodze skargi pauliańskiej.

dziekuje a jak komornik zapuka do mojego domu to czy jak maz powie ze rzeczy znajdujace sie w domu nalerzały do niego przed slubem i ma na to swiadkow tylko ze nie ma rachunkow na te rzeczy bo dostał je od swojego ojca to wtedy co komornik zrobi bedzie jakas sprawa bo jak pisze mam na to duzo swiadkow ze te rzeczy były jegon

i jeszcze jedna rzecz czy komornik moze zabrac lodowke i automat automat jest potrzebny do codziennego uzytkowania mam 3 dzieci w tym jedno 2 miesieczne i chodzi mi o komputer czy moze zabrac komputer jest potrzebny do nauki syna bo syn ma nauczanie indywidualne dziekuje

1. Komornik będzie mógł dokonać zajęcia tych rzeczy a mąż będzie mógł się bronić powództwem przeciwegzekucyjnym. Często się jednak zdarza, że komornik przy zapewnieniu, że ruchomości nie należą do dłużnika nie dokonuję w ogóle zajęcia.

2. Od zajęcia do zabrania jest jeszcze spora droga. Zająć będzie mógł. (nie wiem o jaki automat chodzi).

witam mam takie pytanie i proszę o pomoc : mam zabezpieczenie alimentów na siebie od maja br na synka mam od wrzesnia br, sprawa u komornika jest od lipca br (odnośnie moich alimentów ) a na synka od pazdziernika br, dłużnik nie wywiązuje sie z obowiązku alimenacyjnego ani na mnie ani na syna, w styczniu bede składała dokumenty do FA na synka , i chciałabym sie dowiedziec jak bedzie wyglądać dalsza egzekujca,jesli komornikowi uda sie coś sciągnąć z wypłaty dłużnika ,to czy cała sciągnieta kwota będzie przesyłana do FA ? czy jakaś część bedzie mi przekazywana na poczept moim alimentow? jak to jest jeśli dłużnik pracuje na umowę-zlecenie lub na umowę o dzieło? ile wtedy komornik może zająć z jego wypłaty? a co w przypadku jak dłużnik pójdzie do zk?

Powrót