pytanie do komornika

• Autor wątku Autor wątku Pati30l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pati30l

Użytkownik
Odpowiedzi
72
witam mam pytanie czy komornik moze wejść na pobory mojego meza za moje długi nie mamy rozdzielnosci majatkowej dziekuję za odpowiedż :(

nadmienie ze maz nie jest zameldowany w moim mieszkaniu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zameldowanie pod wspólnym adresem nie ma znaczenia. Gdyby miało, to można przypuszczać że egzekucją można by objąć wszystkich domowników :)
Ale do rzeczy - jeżeli sąd nadał klauzulę wykonalności tytułowi wykonawczemu tylko przeciwko Pani, to nie ma podstaw do obaw. Jeżeli zaś dług powstał w związku z prowadzeniem działalności gospodarczej, wierzyciel bez problemu uzyska klauzulę także przeciwko Pani męzowi, nawet jeżeli to nie on spowodował zadłużenie.

pierwszy dlug powstal przed slubem a drugi dlug powstal po slubie byla to zwykla pozyczka maz nic nie podpisywal a nawet nie wiedzial ze biore pozyczke bo przebywal w zakladzie karnym w tym czasie bank mi sam zaproponowal na dowod pozyczke bo mialam w banku konto i regularne wplywy

Mąż za to nie odpowiada.

Natomiast, o czym wiele razy pisaliśmy (por. wątek pytanie do komornika), może się zdarzyć sytuacja, iż komornik zajmie rzecz WSPÓLNE małżonków - telewizor, samochód itp.

tak masz racje ale jak te rzeczy nalezały juz do meza przed slubem to jak komornik cos zajmie to wtedy maz sklada do sadu o zwolnienie z egzekucji poniewaz nabyl te rzeczy przed slubem i nawet jak niemana to rachunkow na to ale ma swiadkow to wtedy komornik tego nie weznie mam rację

Tak masz rację, widać że czytałaś forum. Oczywiście takie przypoadki (zajęcie) zdarzają się rzadko. Najczęściej komornik poprzestaje na oświadczeniu Twoim i męża - że to jest jego sprzed ślubu itp.

Dlatego, że masz rację, użyłem sformułowanie - komornik ZAJMIE, a nie komornik WYEGZEKWUJE, ZASPOKOI się z tych rzeczy.

ostatnie pytanie czy komornik moze zajac komputer mojego syna syn ma 13 lat i jest to jego prezent tym bardziej ze syn sie uczy na tym komputerze bo ma nauczanie indywidualne a nawet jak by mu nie sluzyl do nauki to czy komornik ma prawo zajac prezenty ktore sa w ich pokoju dzieci np telewizor sprzed grajacy dzieci dostaly je w prezencie od dziadka bardzo zalezy mi na odpowiedzi z gory dziekuje

Tak samo, jak powyżej, ma prawo zająć, jeśli by tak zrobił, musicie w imieniu dziecka, jako rodzice - przedstawiciele ustawowi wystąpić o wyłączenie spod egzekucji.

Jednakże komornicy rzadko stosują takie praktyki.

komornik ktory to prowadzi jest bardzo bardzo wredny ostatnio sie z nim klócilam w kancelari to mi powiedzial ze nie jest od stwierdzania stanu faktycznego od tego jest sad tak mnie zdenerwowal ze mu powiedzialam ze naklejic naklejke to sobie moze na czolo a nie na telewizor i teraz moze mi komornik robic po zlosci a czy wogole maz moze komornika nie wpuscic jak mnie niema w domu i powiedziec komornikowi ze ma przyjsc jak jak bede w domu

Powrót