pytanie dot. poręczenia majątkowego

• Autor wątku Autor wątku martyna19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
martyna19

martyna19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Na początku chciałabym przywitać się ze wszystkimi użytkownikami:) Dzieńdobry :)

Szukam pewnej porady dot. dość zawiłej sprawy... po pierwsze, nie wiedziałam gdzie założyć temat. Ale pomimo tego, że sprawa tyczy się przestępstw gospodarczych, to jednak pytanie które chcę zadać jest ogólnikowe i nie dotyczy bezpośrednio zagadnień prawnych, lecz całej tej organizacji sądowej itp.

Mówiąc dokładniej, mój świętej pamięci ojciec coś zataił przed moją mamą. Dotyczyło to sprawy, gdzie pomagał swojemu bratu, który brał udział w precedensie naciągania Skarbu Państwa. Wyszły teraz po jakimś czasie sprawy dotyczące wyżej wymienionej osoby. Chodzi o poręczenie majątkowe, które zostało wpłacone przez ojca w kwocie 10,000pln oczywiście w tajemnicy przed moją Mamą. Teraz po kilku latach, mama dostała info, że ogłoszono ostatnio wyrok (15 tyś grzywny + dodatkowa odsiadka gratis - bardzo dobrze!) ale problem jest taki, że mama chciałaby odzyskać te 10,000pln ze względów prywatnych, nie odczuwa wewnętrznej potrzeby pomagania "wujowi".

- Dowodu wpłaty nie udało się znaleźć.

- Znana jest sygnatura akt.

- Jest świadek, który był przy wpłacie.

Co należałoby zrobić by te pieniądze odzyskać? Ktoś ma jakiś pomysł? W ogóle nie zdziwiłybyśmy się gdyby nie było takiej możliwości... ale niestety nei znamy się na tyle by podjąć teraz jakieś działania.

Proszę pomóżcie,
pozdrawiam,
M.

Podstawowe pytanie jest takie co podano przy wpłacaniu tych pieniędzy jako ich pochodzenie. Jeśli podano że są to pieniądze brata ojca to szanse na ich odzyskanie są bardzo nikłe.

Powrót