M
marett
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam ekspertów, mam pytanie dotyczące spółki jawnej.
Sprawa wygląda następująco:
1. Pracuję w firmie, która jest spółką jawną
2. Współwłaścicielami jest mój szef i jego żona
3. Firma ma zamówienia, ale nie ma bieżących środków na ich realizację i i w związku z tym szans na większe zyski
4. Szef stara się o kredyt, który mógłby uratować płynność finansową, ale ma złą historię kredytową
5. W związku z powyższym szef zaproponował mi, żebym do czasu uzyskania kredytu i wyjścia na prostą ja (z czystą historią kredytową) został zamiast niego wspólnikiem w w/w spółce jawnej
6. Po uzyskaniu kredytu on wraca na miejsce współwłaściciela, ja się wycofuję
7. Pytanie brzmi: czy to jest czysty interes, czy jest tu jakaś mina/ haczyk
8. Oczywiście jestem zainteresowany tym, żeby firma dostała kredyt i zarabiała.
Ale – czy przypadkiem nie będę odpowiadał całym swoim majątkiem za spłacanie tego kredytu ? Nawet kiedy nie będę już wspólnikiem? Nawet jeśli w tej firmie już nie będę pracował? W końcu to ja, jako wspólnik, wziąłem kredyt.
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam,
marett
Sprawa wygląda następująco:
1. Pracuję w firmie, która jest spółką jawną
2. Współwłaścicielami jest mój szef i jego żona
3. Firma ma zamówienia, ale nie ma bieżących środków na ich realizację i i w związku z tym szans na większe zyski
4. Szef stara się o kredyt, który mógłby uratować płynność finansową, ale ma złą historię kredytową
5. W związku z powyższym szef zaproponował mi, żebym do czasu uzyskania kredytu i wyjścia na prostą ja (z czystą historią kredytową) został zamiast niego wspólnikiem w w/w spółce jawnej
6. Po uzyskaniu kredytu on wraca na miejsce współwłaściciela, ja się wycofuję
7. Pytanie brzmi: czy to jest czysty interes, czy jest tu jakaś mina/ haczyk
8. Oczywiście jestem zainteresowany tym, żeby firma dostała kredyt i zarabiała.
Ale – czy przypadkiem nie będę odpowiadał całym swoim majątkiem za spłacanie tego kredytu ? Nawet kiedy nie będę już wspólnikiem? Nawet jeśli w tej firmie już nie będę pracował? W końcu to ja, jako wspólnik, wziąłem kredyt.
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam,
marett