Pytanie dotyczące jazdy pod wpływem na rowerze oraz kary

• Autor wątku Autor wątku pysiul86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pysiul86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Niedawno jeździłem sobie na rowerze po spożyciu alkoholu (wiem że zrobiłem jedną z największych głupot w życiu), jestem normalnym uczącym się studentem, nigdy nie byłem karany, posiada dobrą pracę, ale tak się stało że przywoziłem od kolegi rower autobusem, i miałem dosłownie do domku około 600 metrów od przystanku, wsiadłem na ramę i zacząłem jechać w stronę domu. Z uwagi na fakt iż troszkę u kolegi wypiliśmy starałem się dosyć szybko jechać do domu, zatrzymała mnie strasz miejska, następnie policja z uwagi na fakt iż musieli oni potwierdzić moje dane.

Pojechałem oczywiście na komisariat, dmuchałem w aparat do analizy (wyszło mi coś koło 0,72 a więc niecałe półtora promila alkoholu)

Dostałem wezwanie na komendę i co się okazało Pan zalecił mi dobrowolnie poddać się każe tak oczywiście uczyniłem tak aby złagodzono mi wyrok, bardzo nie chciałem dostać wyroku w zawiasach, dlatego też zdecydowałem się na większą grzywnę, policjant zadzwonił do prokuratora dyżurującego i on zaproponował mi odroczkę na prawo jazdy na okres roku oraz karę 3000 zł

Pytanie do was co mogę zrobić aby ten zakaz poruszania się pojazdami został skrócony, czy np jak bym wpłacił cała karę 3000 zł na raz to czy takowa odroczkę może zostać skrócona ?

Co wo gulę w chcieli obecnej mogę w tej sprawie zrobić ?

Czy jeśli poddałem się dobrowolnie karze to już rozprawa w sądzę się nie odbywa prawda ?

Byłem w trakcie kursu na prawo jazdy, nie zacząłem jeszcze jazd tylko zakończyłem etap teorii, co mogę zrobić aby prawko mi nie przepadło ? W senie kurs ?

Czy mogę jakoś się jeszcze z tego wszystkiego wywinąć np poprosić że spłacę zobowiązanie teraz całe i może da radę całkowicie anulować tą odroczkę na kierowanie pojazdami ?

pysiul86 napisał:
czy np jak bym wpłacił cała karę 3000 zł na raz to czy takowa odroczkę może zostać skrócona ?

Nie.

Co wo gulę w chcieli obecnej mogę w tej sprawie zrobić ?
Po pierwsze musisz się zdecydować czy pozostajesz przy uzgodnionej karze czy się z tej propozycji wycofujesz. Na zastanawianie się masz czas praktycznie do momentu kiedy Sąd będzie udawał się na naradę nad wyrokiem.

Czy jeśli poddałem się dobrowolnie karze to już rozprawa w sądzę się nie odbywa prawda ?
Rozprawa się faktycznie nie odbywa. Odbywa się posiedzenie Sądu na którym obecność stron nie jest obowiązkowa a Sąd ocenia czy uwzględnić wniosek o skazanie bez rozprawy czy nie.

Czy mogę jakoś się jeszcze z tego wszystkiego wywinąć np poprosić że spłacę zobowiązanie teraz całe i może da radę całkowicie anulować tą odroczkę na kierowanie pojazdami ?
Każda forma skazania w tej sprawie będzie łączyła się z zakazem prowadzenia pojazdów mechanicznych (wszelkich albo określonego rodzaju) na okres od roku do 10 lat. Do tego może jeszcze dojść fakultatywny zakaz prowadzenia rowerów.

Co do kursu, no to w orkesie zakazu nie mozesz ubiegac sie o uzyskanie uprawnien.Jezeli w czasie trwania zakazu bedziesz jezdzil ,,L", albo rowerem (w przypadku gdy sad orzeknie taki zakaz) to popelnisz przestepstwo z art 244 kk.

ok rozumiem, prosze mi tylko powiedziec ja w tym momencie czekam na dokumenty z sądu prawda ?

co bedzie w tych dokumentach czy moze sie oakzac jednak ze kara będzie wieksza, albo ze dostane zawiasy czy juz takie cos mi nie grozi skoro dobrowolnie poddałem sie kaze i prokurator dyżuroujący mi zaproponował takie rozwiązanie, kara jest dosyć sporoa zastawnaim sie czy moge spokojnie to robic na raty czy lepiej będzie splłącić całośc odrazu

Kara może być wyższa, ale aby jej orzeczenie przez Sąd było w ogóle dopuszczalne Sąd musiałby najpierw na posiedzeniu nie uwzględnić wniosku o skazanie bez rozprawy i skierować sprawę na rozprawę.

a proszę mi powiedzieć czy do czasu orzeczenia wyroku przez sąd czyli do czasu kiedy przyjdzie do mnie list to czy ja mogę jeździć rowerem ?

Jeżeli nie nakazano Ci w ramach środka zapobiegawczego nakazu powstrzymywania się od prowadzenia roweru (art. 276 k.p.k.), to możesz

Powrót