Pytanie dotyczące podatku od spadku

• Autor wątku Autor wątku tmkbuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tmkbuk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, moje pytanie dotyczy podatku od spadku. Lada chwila odziedzicze spadek w postaci mieszkania po zmarłej cioci (siostry mamy) odziedzicze go ponieważ za życia wykupiłem mieszkanie na wlasnościowe i w zamian za to Ciocia przepisała mi go w testamencie, moje pytanie jest następujące bo szukam odpowiedzi ale do konca nie jestem pewien, jaki podatek od takiego mieszkania bede musiał zapłacic ?? dodam tylko ze potrzebuje to mieszkanie jak najszybciej sprzedać, bardzo prosze kogoś zorientowanego w temacie o konkretne informacje ewentualnie porady jak najkorzystniej sprzedać mieszkanie żeby podatek był jak najmniejszy (dodam tylko ze ine mam mozliwosci zamieszkac w tym mieszkaniu ani trzymać go jakis dłuzszy okres czasu potrzebuje go dosc szybko sprzedać góra 2-3 miesiące) z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam.

witam czekam na odpowiedź od państwa na moje pytanie jednocześnie szukając odpowiedzi gdzie indziej i jestem zaniepokojony. Czy to prawda ze przy odziedziczeniu musze zapłacic najpierw podatek od spadku a później w razie sprzedaży jeszcze podatek dochodowy ? znalazłem nastepujące informacje : od nabywców zaliczonych do II grupy podatkowej

Kwota nadwyżki Wysokość podatku
Ponad Do -
10.278 7%
10.278 20.556 719 zł 50 gr. o 9% nadwyżki ponad 10.278 zł
20.556 zł 1.644 zł 50 gr i 12% od nadwyżki ponad 20.556 zł

czyli dobrze rozumiem ze w przypadku mieszkania wartego ok 160-170 tys bede musiał zaplacic 1.644zł i do tego 12% ponad 20.556 czyli ze 140tys czyli jakies 18tys ?(co w przypadku jesli spadkobierca nie ma takich pieniędzy w momencie dziedziczenia ?) a pozniej przy sprzedazy jeszcze 19% podatku dochodowego ?? prosze bardzo o reakcje bo jestem bardzo zaniepokojony, ewentualnie prosze o jakies rady jak najkorzystniej to zoorganizować, pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź.

Powrót