Pytanie dotyczące postępowania mandatowego

• Autor wątku Autor wątku mk_82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mk_82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, (z góry przepraszam jeśli temat był już poruszany, bo być może niezbyt dokładnie szukałem na forum) mam pytanie do osób, które trochę lepiej znają się na prawie wykroczeń niż ja. Ja znam się niewiele – zaczynam się go dopiero uczyć (na studiach niestety nie miałem go).

Pytanie dotyczy postępowania mandatowego, a konkretnie kilku czynów za które strażnicy straży gminnych (miejskich) mogą karać nas mandatami.

Zakres ich uprawnień w tej kwestii określa
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 17 listopada 2003 r. w sprawie wykroczeń, za które strażnicy straży gminnych są uprawnieni do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego.

Wynika z niego między innymi możliwość nakładania mandatów karnych za wykroczenia określone 63a i 144 KW.
Te dwa przepisy przewidują możliwość orzeczenia środka karnego, a przecież w myśl art. 96§2 KPOW "w drodze mandatu karnego nie nakłada się grzywny za wykroczenia, za które należałoby orzec środek karny…"

Może mi to ktoś wytłumaczyć w miarę przejrzyście?
Dziękuję.
mk_82

Refleksja na szybko jest taka, że moim zdaniem chodzi o to, że mandat można nałożyć jeżeli nakładający ocenia że środek karny nie jest konieczny w tym konkretnym wypadku. Jeżeli zaś stwierdza, że środek karny należałoby orzec, to powinien nadać sprawie bieg zgodnie z zasadami ogólnymi i nie zasadami postępowania mandatowego.

Dokładnie tak jest jak Kadi napisał.
Dodam, że parę dobrych lat temu, Policja w ogóle nie wystawiała mandatów, gdy za czyn był przewidziany środek karny. Sądy były zalewane m.in. drobnymi kradzieżami sklepowymi. Potem dostali jakieś "wytyczne" i sami oceniają, czy środek karny należałoby orzec. :smile:

Dziękuję za słuszne odpowiedzi.
Mnie również udało się dziś dotrzeć to komentarza w którym wyczytałem że "W sprawach o wykroczenia, za które orzeczenie środka karnego jest obligatoryjne (obowiązkowe), postępowanie mandatowe jest w ogóle niedopuszczalne. Za wykroczenie zagrożone fakultatywnie środkiem karnym można nałożyć grzywnę w drodze mandatu karnego. Jeżeli jednak organ stosujący postępowanie mandatowe uzna, że w danym wypadku należy orzec ten środek, to powinien sporządzić wniosek o ukaranie."
Pozdrawiam.
mk_82

Powrót