Pytanie dotyczace rozwodu

• Autor wątku Autor wątku KM85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KM85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam kilka pytan dotyczacych rozwodu mam nadzieje ze mi pomozecie. Wiec sprawa wyglada tak:

Rodzina: matka i ojciec, dwojka dzieci, chlopak dorosly po studiach pracuje za granica, corka dorosla w czasie studiow. Ojciec jest alkoholikiem, pije codziennie, codziennie sa awantury. Matka postanawia wziac rozwod. Maja mieszkanie ktore wziete jest na kredyt i bedzie splacane jeszcze okolo 10 lat. Ojciec byl kiedys na leczeniu lecz nic to nie dalo, ba zaczal pic wiecej. Jest to czlowiek zdesperowany i napewno nie dalby rozwodu. Prawdopodobnie po rozwodzie i tak nachodzilby rodzine. I teraz pytanie: Czy to ze jest alkoholikiem, pije codziennie i wszczyna awantury w domu jest podstawa do wziecia rozwodu bez zgody ojca ? I druga sprawa: czy jest jakas mozliwosc odebrania mu praw do mieszkania ? Zaznaczam ze bardzo ciezko jest mieszkac z tym czlowiekiem pod jednym dachem a skutkiem sa problemy nerwowe matki i corki. Aha i jeszcze jedna informacja, ojciec pracuje a matka jest juz na emeryturze.

Przepraszam za nieco chaotyczny tekst, bardzo prosze o odpowiedz i jezeli sa potrzebne jeszcze jakies informacje to postaram sie jak najszybciej je przekazac.

KM

Teoretycznie jest tak, że sąd może orzec eksmisje ojca alkoholika - po rozwodzie - ze wspólnego mieszkania, jeśli sprawia problemy.
Nie wiem tylko jak to się ma do mieszkania, którego oboje są współwłaścicielami i trudno oczekiwać, aby sąd orzekał coś co ogranicza lub uniemożliwia korzystanie ze swoich praw własności.
Odebranie praw własności nie wchodzi w ogóle w rachubę.
Można jedynie wnieść o zniesienie współwłasności (już po rozwodzie) i spłacić jego udział.
Przesunięcie własności w obrębie tego mieszkania też będą zapewne utrudnione z powodu tego, że mieszkanie jest - prawdopodobnie - obciążone hipoteką.

Powrót