Pytanie dotyczące stażu

• Autor wątku Autor wątku D4mi4n94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

D4mi4n94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
W czerwcu tego roku obroniłem prace magisterską i zarejestrowałem się w UP. Chciałbym się dowiedzieć czy mogę wybrać sobie sam miejsce odbywania stażu, który sfinansuje UP?

Inicjatorem stażu jest pracodawca/przedsiębiorca zwany organizatorem stażu. To on składa wniosek do PUP wraz z dokumentami, a Pana może wskazać jako swojego kandydata.

Także chcąc odbyć staż w wybranej firmie, to w Pana interesie jest "pozyskać" dla siebie organizatora, który o staż dla Pana zawnioskuje. Bo jeśli zgłosi się Pan do PUP o skierowanie na staż do firmy, która w ogóle nie wnioskuje stażystów, to nie będzie to możliwe. PUP co najwyżej może Pana skierować do firmy, która taki wniosek złożyła. Tylko pytanie czy będzie Panu to pasować...

Ostatnia edycja:
A czy mając I profil pomocy też będę się mógł ubiegać o taki staż, który sfinansuje UP?

D4mi4n94 napisał:
A czy mając I profil pomocy też będę się mógł ubiegać o taki staż, który sfinansuje UP?
A czy Pana urząd pracy realizuje staże w oparciu o bon stażowy (na podstawie art. 66l ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy)? Czy tylko "zwykłe" staże (na podstawie art. 53 ww. ustawy)?

Ostatnia edycja:
Tak, realizuje. Pani w urzędzie powiedziała, że mogę wybrać sobie miejsce stażu mając II profil pomocy. Zaproponowała jeszcze staż absolwencki, ale wtedy koszty stażu ponosi pracodawca.

D4mi4n94 napisał:
Tak, realizuje. Pani w urzędzie powiedziała, że mogę wybrać sobie miejsce stażu mając II profil pomocy.
Ale skoro Pan pyta, to rozumiem, że Pan ma I profil. A przy I profilu można odbyć staż wyłącznie w ramach bonu stażowego i to tylko w uzasadnionych przypadkach. Skoro rozmowa była o II profilu, to może być problem, bo wszystko wskazuje na to, że staż organizowany jest w ramach "zwykłego" stażu dla II profilu, a nie w ramach bonu stażowego dla II i I profilu.
D4mi4n94 napisał:
Zaproponowała jeszcze staż absolwencki, ale wtedy koszty stażu ponosi pracodawca.
Od lat nie ma czegoś takiego jak staż absolwencki. Na pewno rozmawiał Pan z urzędniczką z PUP?

Warunki odbywania stażu w ramach bonu stażowego i bez niego są skrajnie różne, dla różnych grup bezrobotnych i na różniących się warunkach. Stąd moje pytania.

Ostatnia edycja:
Mam I profil. Pytając się czy mogę odbyć staż w wybranym miejscu powiedziała, że taką możliwość mają tylko osoby z II profilem pomocy, nic nie wspomniała o bonie stażowym. Ale nie wiem czy taki bon dostanę skoro dostaje się go w uzasadnionych przypadkach?

D4mi4n94 napisał:
Pytając się czy mogę odbyć staż w wybranym miejscu powiedziała, że taką możliwość mają tylko osoby z II profilem pomocy, nic nie wspomniała o bonie stażowym.
No właśnie, osoby z II profilem. Bo mając I profil nie ma Pan takiej możliwości.
No chyba, że w ramach programu przeznaczonego wyłącznie dla osób do 30 roku życia pod nazwą "bon stażowy", o ile PUP posiada na ten program środki. I teraz pytanie: czy Pana PUP posiada środki na realizację bonu stażowego?

Kosssz napisał:
A czy Pana urząd pracy realizuje staże w oparciu o bon stażowy (na podstawie art. 66l ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy)?
D4mi4n94 napisał:
Tak, realizuje.
D4mi4n94 napisał:
Ale nie wiem czy taki bon dostanę skoro dostaje się go w uzasadnionych przypadkach?
Ale mnie cały czas chodzi o to czy Pana PUP ma środki finansowe na realizację stażu w ramach bonów na zasiedlenie? Pytał Pan o to w ogóle?
Jak już wcześniej wspomniałam warunki organizacji stażu "zwykłego" a w oparciu o bon stażowy różnią się wieloma czynnikami np. maksymalnym okresem trwania stażu, obligatoryjnymi warunkami zatrudnienia przez organizatora po zakończeniu stażu, sfinansowaniem badań lekarskich i dojazdu do miejsca stażu.

Ostatnia edycja:
Powrót