Pytanie humanistyczne (odmiany słów)

• Autor wątku Autor wątku marvel007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

marvel007

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam. To forum prawne, ale jako że prawo to nauki humanistyczne, postanowiłem wystosować pytanie. Uwaga...

Wyobraź sobie, że jest bar o nazwie "Ostatnia Alejka". A teraz jak odmienisz tę nazwę własną poprawnie w następujących zdaniach?

1) Ostatnia Alejka stała się pusta.
Ostatnia Alejka stał się pusty.

2) W barze Ostatnia Alejka było ładnie.
W Ostatniej Alejce było ładnie.

3) Piszemy nazwę własną baru w cudzysłowie czy bez?

Które formy są poprawne w 1 i 2?
Dzięki z góry za odpowiedzi.

HenRab napisał:
czyżby?ogólnie powwszechne źródła wiedzy twierdza inaczej: https://pl.wikipedia.org/wiki/Nauki_humanistyczne prawa tam nie ma:evil:
Oh, really? :D W takim razie mój błąd.

HenRab napisał:
ad 1 pierwsza forma - musi byc zgodna forma czyli dowód osobisty wydał nie prezydent miasta łódź tylko prezydent miasta łodzi
ad 2 obie
ad 3 PWN - Słownik języka polskiego
Co do ad 2, to tak podejrzewałem, że obie. Ad 3 już wiem, ale nadal nurtuje mnie to ad 1. No bo: bar - r. męski, Ostatnia Alejka - r. żeński (chociaż to nazwa własna)...

marvel007 napisał:
ale nadal nurtuje mnie to ad 1. No bo: bar - r. męski, Ostatnia Alejka - r. żeński (chociaż to nazwa własna)...
no to nie pomogę bardziej, jestem prawnikiem, nie polonista,ale może polonisci tez mają swoje fora?:what:

ewentualnie - pytanie do prof.Bralczyka, on udziela porad na takie zagwozdki na antenie radiowej (bodajże w radiowej jedynce)

Nie będę specjalnie do radia przecież dzwonił :P

marvel007 napisał:
Nie będę specjalnie do radia przecież dzwonił :P
a dlaczego nie?audycja codzeinna czyms się musza zajmowac, zresztą może pan napisac e mail:D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót