Pytanie o 14dniowy zwrot towaru. problem

• Autor wątku Autor wątku t0md3long3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

t0md3long3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam jak w temacie zakupilem jakies 3 tyg temu konsole playstation 4, po tygodniu uzytkowania odeslalem towar w celu odstopeinia od umowy bez podawania przyczyny itp. cene jaka zaplacilem za konsole to 1560zl, dzisiaj do mnie dzownil pracownik sklepu i mowi do mnie ze moga mi oddac jedynie 1200zl bo widac ze konsola byla uzywana, nie ma 2-ch naklejek na padzie, i jest jakas ryska na blyszczacej czesci obudowy... przed wysylka sprawdzalem nie bylo zadnych rys, fakt faktem naklejki z pada sciagnalem, bo jak to wystestowac sprzet z naklejkami... teraz pytanie czy da sie cos w tej sytuacjhi zrobic zeby odzyskac calą kwote? czy pojsc cebulakom na reke i zostawic to....? aha a jescze gosc mi powiedzial ze szef chcial oddac tylko 40% wartosci konsoli... ale pracownikownik powiedzial ze pewnie nie bede zadowolony z takiej ceny i mi proponuje 1200zl.

Kup towar, wypróbuj go, a potem zwróć – jeśli sklep się nie zgodzi, to niech płaci, nawet 360 tys. zł - AntyWeb
z tego artykułu wynika ze nie wazne czy sprzet byl uzywany czy nie powinni zwrocic calosc.

Czytaj ustawy, a nie artykuły prasowe, które mogą zawierać wiele błędów i nikt za nie nie odpowiada przed czytelnikiem.

Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta
"Art. 34
...
4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy..."

Zrobienie rys nie jest wymagane do przetestowania. Jeśli te naklejki zaklejały otwory wentylacyjne, dostęp do napędu kabli czy etc. to jak najbardziej miałeś prawo je odkleić do przetestowania. Jednak jeśli one były tylko na obudowie i nie zmniejszały funkcjonalności sprzętu, to mogą Ciebie i tym obciążyć.

Ostatnia edycja:
Powrót