Pytanie o darowiznę na mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku kara1002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kara1002

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Jestem w posiadaniu mieszkania od 11.12.2007 (umowa notarialna). Cały koszt zakupu nieruchomości pokryli rodzice. Wpłacali oni w 5 ratach na konto dewelopera w sumie około 550 000 PLN (pieniądze wypływały z ich rachunku bankowego, nie z mojego)
Nie zgłosiłem faktu przekazywania pieniędzy do US przez moich rodziców na zakup mieszkania.
Umowa kupna mieszkania plus wszystkie inne dokumenty są oznaczone moim imieniem i nazwiskiem.
Wiem, że US ma 5 lat na wezwanie mnie do zapłacenia naliczonego podatku, ale mam nie jestem pewien czy tak też się stanie??

Moje pytanie brzmi, czy w przytoczonych powyżej okolicznościach mogę liczyć się z wezwaniem do US w celu zapłaty jakiegoś podatku?
np od wzbogacenia się? czy wcześniejszej nieudokumentowanej darowizny?

Bardzo proszę o pomoc

Trzeba się liczyć z koniecznością zapłaty podatku od darowizny + odsetek.

Proszę przeszukać forum - opcja szukaj.

Dziękuję za odp.

Zastanawiam się jeszcze czy US nie będzie miał podstaw do wystawienia mi rachunku z tytułu nieujawnionych źródeł przychodu?(75%) Ponieważ darowizna od rodziców to przekaz sumy pieniędzy na moje konto bankowe.. a w ja czegoś takiego nie otrzymałem.
Rodzice przekazali ze swojego konta bankowego całą sumę za zakup mieszkania bezpośrednio na konto dewelopera. Mogę dostarczyc dokumenty potwierdzajęce ten fakt (wyciagi, udokumentowane przelewy)...rodzice rownież nie mają problemu z wykazaniem takiej sumy pieniędzy ponieważ od lat prowadzą swoją firmę i dośc duzo zarabiają.

Pytanie tylko czy US potraktuje tą opłatę jako wiarygodną i wyliczy tylko podatek od darowizny?

Dodam jeszcze, że w czasie zakupu mieszkania kiedy stałem się jego właścicielem, bylem jeszcze zameldowany u rodziców..

kara1002 napisał:
Zastanawiam się jeszcze czy US nie będzie miał podstaw do wystawienia mi rachunku z tytułu nieujawnionych źródeł przychodu?(75%) .
Tobie to nie grozi kara1002. Masz pokrycie na ten zakup - zapłacili rodzice.

:) Dziękuję za odp!

US jeszcze nie wezwał mnie do wyjaśnienia tej sprawy, ale zakładam że predzej czy później tak też stanie. Stąd moje pytania i obawy.

Pozdrawiamy fiskusa - juz pewnie US przeszukuje w bazie wszystkie umowy z 11.12.2007 :D

Do konca 2013 sie postresujesz. Jak sie US tym zajmie to z 75 % pewnie sie wybronisz, ale rodzice wtedy i tak poleca po stawce karnej 20 %. Z 500.000 to wychodzi kawal grosza - bedzie na mundury dla policji :) Policz sobie, czy warto tak czekac, czy lepiej samemu zaplacic z odsetkami.

:) jeżeli do zadan US należy przeglądanie forum to super.
Podatników w Polsce z umową notarialną z podobnej daty jest pewnie bardzo "mało" - niech szukają:)

Zakładam również, że pracownicy US poświęcają swoj cenny czas na sprawdzanie wpisów na forach i wierzą we wszystkie informacje, które tutaj ludzie wypisują:)

Również pozdrawiam wszystkich z fiskusa:)

aa tak serio to tylko rok się zgadza z mojej daty i faktycznie mam stresa czy dokopią się czy nie....?
oby nie......

dendzer napisał:
Jak sie US tym zajmie to z 75 % pewnie sie wybronisz, ale rodzice wtedy i tak poleca po stawce karnej 20 %.

Rodzice?? I dlaczego po stawce "karnej" 20% ?

20 % stawka moze wynikac z podatku od spadku i darowizn jak sie powola wlasnie na takie a nie inne zrodlo dochodow. Ale, masz racje, co do rodzicow to niescisle to ujalem. Rodzice to poczuja po prostu na wlasnej kieszeni, bo pewnie faktycznie to oni zaplaca za naszego forumowicza to, co wyniknie z decyzji skierowanej do niego. Moze tym razem te druga darowizne zglosza

Tu mam takie pytanie: czy jeżeli podatnik (w tym wypadku kara1002) zgłosi sie sam do US i złoży zeznanie podatkowe na właściwym druku to będzie miał do zapłacenia zaległy podatek wg stawki "822 zł 20 gr i 7 % nadwyżki ponad 20.556 zł" + odsetki, czy też Urząd potraktuje go od razu stawką 20%.

20 jest wtedy jak sie juz sami Toba zainteresuja. A tak to podatek nalicza ci normalnie, no ale bez ulg. Odsetki leca dopiero przy zaleglosci, tj, jak nie zaplacisz w terminie. A terminu tu nie masz przeciez do zaplaty, a do zlozenia zeznania

I jeszcze slowem uzupelnienia - im szybciej sie poprawisz tym lepiej. Dla spoznialskich nie ma co prawda odsetek, ale moze byc grzywna z kodeksu karnego skarbowego. Wiec jak sie juz sklada zeznanie to z pismem przewodnim i wyjasnieniem co do opoznienia. To tak zwany czynny zal.

dendzer napisał:
20 % Rodzice to poczuja po prostu na wlasnej kieszeni, bo pewnie faktycznie to oni zaplaca za naszego forumowicza to, co wyniknie z decyzji skierowanej do niego. Moze tym razem te druga darowizne zglosza

dendzer! wiecej wiary w ludzi To, że rodzicie kupili mi mieszkanie nie oznacza, ze nie mam swoich zarobionych pieniędzy na ewentualny zaległy podatek.

Jednak z czynnego zalu nie bede jeszcze korzystac...
ii jeszcze jedno pocieszające info: znajoma zostala wezwana w takiej samej sprawie miesiac temu do US. Wyjasnila wszystko, przedstawila dokumenty i zaplacila podatek 7% plus odsetki.. (wezwanie z urzedu!!!)

No to milo slyszec, ze fiskus jest taki sympatyczny. No ale zdziwiles mnie z odsetkami. W takim razie juz nie wiem jak je sie nalicza, bo zawsze myslalem, ze nie moze powstac zaleglosc w takich sytuacjach - gdzie nawet nie zostala wydana decyzja ustalajaca :what:

Powrót