Pytanie o doręczenia pism w postępowaniu.

• Autor wątku Autor wątku Zawoalowany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zawoalowany

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich,

Dziś odwiedził mnie doręczyciel sądowy z dwoma pismami dla mojego ojca. Nie było go wtedy w domu, ale doręczyciel powiedział, że jeśli mam ukończone 16 lat to mogę odebrać te pisma (dopiero po fakcie przypomniałem sobie, że mogłem po prostu poprosić o zostawienie awiza), więc się zgodziłem, podpisałem potwierdzenia odbioru imieniem i nazwiskiem, po 2 dla każdego listu (zwykłe i mniejsze, które jak mniemam są dla sądu).

Zgodnie z moją interpretacją art. 138 KPC, tylko osoba dorosła może w imieniu adresata odebrać taki list.

Czy wobec tego nie doszło do złamania prawa przez doręczyciela (wprowadzenie w błąd) jak i przeze mnie (nie mam ukończonych 18 lat, ale też nie powiedziałem dokładnie doręczycielowi, ile mam, tylko tyle że mam skończone 16 lat)?

Czy odebranie przesyłki przeze mnie jest równoznaczne z "podjęciem się oddania pisma" adresatowi?

Z góry dziękuję każdemu, kto przynajmniej poświęci czas na przeczytanie tego postu.

Ostatnia edycja:
Zawoalowany napisał:
Czy odebranie przesyłki przeze mnie jest równoznaczne z "podjęciem się oddania pisma" adresatowi?
Tak. Jeżeli osoba odbierająca zdecydowała się odebrać za kogoś przesyłkę, to przywołując zasady współżycia społecznego można oczekiwać od niej podjęcia się dostarczenia przesyłki adresatowi a przynajmniej pozostawienia jej w miejscu gdzie adresat może ją znaleźć a tym samym mieć możliwość zaznajomienia się z jej zawartością.

Orzeczenie SN z dnia 28 lutego 2002 r., III CKN 1316/00

Powrót