Pytanie o dziedziczenie po ojcu?!

• Autor wątku Autor wątku mario199
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mario199

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Ojciec opuścił moją rodzinę jak miałem rok, płacił alimenty, sądził się z nami o ich cofnięcie. Później płacił fundusz alimentacyjny. W 2004 roku ojciec zmarł, jak się dowiedziałem niedawno miał długi w Banku. Rozwód, który miał swój finał w 1989 był orzeczony z winą ojca. Nie brałem udziału w postępowaniu spadkowym. Nie mam decyzji o nabyciu spadku. Ale jednocześnie w ciągu pół roku od śmierci nie zrzekłem się spadku. Ojciec po opuszczeniu moje mamy, do śmierci żył w konkubinacie i miał jedno dziecko. Czy w takich okolicznościach któregoś dnia może zapukać do moich drzwi komornik ?? Czy mogę być zobowiązany do spłaty jego długów? Choć nawet nie pamiętam jak wygląda. Co w takiej sytuacji zrobić?

[cytat="mario199"]Ale jednocześnie w ciągu pół roku od śmierci nie zrzekłem się spadku. [/cytat]

Istotne może być to, kiedy dowiedziałeś się o śmierci ojca?

Okres pół roku na odrzucenie spadku liczy się od daty, w której spadkodawca dowiedział się o powołaniu do dziedziczenia a nie od daty śmierci spadkodawcy (art. 1015 § 1 k.c.).

A w jaki sposób mogę się dowiedzieć o powołaniu do spadku ??
Ojciec zmarł w 2004, jednak nie brałem udziłu w postępowaniu spadkowym, nie wiem czy się odbyło?? Co teraz najlepiej zrobić, czy est jakieś wyjście??

Proszę o pomoc!

Jeśli bankowi zależy na wyegzekwowaniu wierzytelności od spadkobierców ojca - na pewno postępowanie spadkowe założy, wykazując swój interes. Wówczas powinien pan być zawiadomiony o takim postępowaniu - jako spadkobierca (dzieci z drugiego małżeństwa także).

Jak rozumiem - nie wie pan, czy takie postępowanie w ogóle się toczyło :?:

[cytat="mario199"]A w jaki sposób mogę się dowiedzieć o powołaniu do spadku ?? [/cytat]

W wypadku dzieci dziedziczących po rodzicach dzieje się to zazwyczaj w momencie dowiedzenia się przez dziecko o śmierci rodzica. Powinieneś więc odpowiedzieć sobie kiedy dowiedziałeś się o śmierci ojca i wtedy ocenisz, czy minęło już od tej daty pół roku.

Nie wiem czy się toczyło, również nie wiem czy dziecko ojca z drugiego małżeństwa przyjęło spadek z dobrodziejstwem inwentarza (to by mnie uratowało), czy też tak jak przyjeło go wprost po 6 miesiącach. O długach dowiedziłem się dopiero teraz, odsetki na tym kredycie wciąż rosnął (był zawarty w 2001 roku). Może wychylić się przed szereg i spłacić go teraz? By później niebyły jeszcze większe. Z drugiej strony nie wiem czy to jedyny kredyt biologicznego ojca;/

Gdzie można sprawdzić czy było przeprowadzone postępowanie spadkowe i czy dziecko ojca przyjeło spadek z dobrodziejstwem inwentarza?? Czy gdyby takowe było przeprowadzone byłbym o tym powiadomiony?!

Proszę o pomoc i sugestie czy jest jakieś rozwiązanie tej sytuacji, co najlepiej zrobić ??

Powrót