Pytanie o firmę windykacyjną, komornika, a umowy?

• Autor wątku Autor wątku krystiankrynski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystiankrynski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry . jestem nowym użytkownikiem dlatego przepraszam, jeżeli pytanie ująłem w złym dziale .
mój problem polega na tym, że wziąłem kiedyś kredyt (8000 zł) którego przez utratę pracy nie spłacałem ponieważ nie miałem jak, bank wypowiedział mi kredyt i poszło to wszystko do firmy windykacyjnej . obecnie kredyt nie był spłacony o 9 miesięcy .

na chwile obecną posiadam umowę o prac z zarobkami 1815 brutto (plus dodatki za pracę czyli na rękę wychodzę jakieś +/- 1550), czasami również dodatkowo pracuję na u. zlecenie gdzie w przeciągu roku zarobię około 3000 zł na rękę.

i teraz mam dwa nurtujące mnie pytania:
jeżeli na przykład spłacałbym firmie windykacyjnej po załóżmy 100 zł miesięcznie to czy sprawa tak czy siak trafi do komornika?

druga opcja: czy jeżeli sprawa trafi do komornika to jaką część wypłaty komornik mi zabierze? wyczytałem że może zabrać 50% z u. o pracę, ale z tego co zrozumiałem musi zostawić minimalne wynagrodzenie? a u. zlecenie słyszałem że zabiera całość, czyli w moim przypadku nie miałbym nic z mojego zlecenia i tylko minimalne wynagrodzenie z umowy o pracę, dobrze zrozumiałem?

Prosiłbym o odpowiedź, jeżeli coś jest nie zrozumiałem wyjaśnię wszystko dokładniej.
Pozdrawiam, Krystian Kryński.

krystiankrynski napisał:
jeżeli na przykład spłacałbym firmie windykacyjnej po załóżmy 100 zł miesięcznie to czy sprawa tak czy siak trafi do komornika?
Pytanie do Wierzyciela, jedak jeśli jest nakaz zapłaty to sam się zastanów jak Ty się zachowasz, zadowili Cię spłata po 100 złotych skoro możesz otrzymywac miesięcznie zdecydowanie więcej ?
krystiankrynski napisał:
druga opcja: czy jeżeli sprawa trafi do komornika to jaką część wypłaty komornik mi zabierze?
Jeśli masz pełny etat zostanie Ci około 1230 złotych. Z umowy zlecenia może zająć całą kwotę. Do tego może zająć ruchomości co zdecydowanie przyśpieszy Twoją chęć spłaty.

Powrót