Pytanie o NIP-3

• Autor wątku Autor wątku piotrekt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrekt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
podałem w swoim US numer konta bankowego, ale chcę to konto zamknąć i chcę zmienić też numer w US. Aby to zrobić muszę wypełnić NIP-3 i mam pytanie, czy muszę go dostarczyć osobiście czy mogę wysłać listem poleconym??

najlepiej za potwierdzeniem odbioru (znaczek pocztowy za 6,20 :). )

ale jak zmienić numer w US to trzeba dołączyć załączniki w postaci umowy z bankiem potiwerdzone urzędowo wiec nalepiej chyba samemu pojechać, a nie jeżdzić po notariuszach czy radcach prawnych

A gdzie tak pisze?
Kilkakrotnie zmieniałem konto i niepotrzebne były umowy z bankiem, do tego potwierdzone notarialnie. A po co radca prawny? Do wypełnienia prostego druku?:D

Ale zmienial Pan konto jako osoba fizyczna czy zmienial Pan konto firmowe?
Ja wyslalam poczta NIP 3 z nr konta firmowego i z dolaczonym ksero umowy rachunku bankowego z moim podpisem, ze jest to zgodne z oryginalem i US mnie wezwał bo chcial oryginaly (powolujac sie na art 9 ust. 6 ustawy z dn 13.10.1995 o zasadach ewidencji podatnikow i platnikow)
Radca prawny ma nie wypelniac druk tylko poświadczyć umowę z bankiem bo wydaje mi sie, ze originałów piotrekt nie bedzie chcial im wysłać.

Ostatnia edycja:
Troszkę pisze Pani bzdury, bo NIP-3 jest tylko dla osób fizycznych, a zmianę konta firmowego dokonuje się na NIP-1.
Powtarzam raz jeszcze, że żadnych umów z bankiem nie wysyła się.
Natomiast radca prawny nie posiada generalnej kompetencji do uwierzytelniania dokumentów. Jego uprawnienia w tym zakresie dotyczą jedynie postępowania cywilnego i przewidziane są w kodeksie postępowania cywilnego.
Proszę więc pytających nie wprowadzać w błąd.

Janusz M. napisał:
Natomiast radca prawny nie posiada generalnej kompetencji do uwierzytelniania dokumentów. Jego uprawnienia w tym zakresie dotyczą jedynie postępowania cywilnego i przewidziane są w kodeksie postępowania cywilnego.
Proszę więc pytających nie wprowadzać w błąd.

W pismie us pisze, ze "uwierzytelnić odpis moze adwokat, radca prawny, doradca podatkowy". To us kłamie?

I prosze mi doradzic co zrobić z dokumetem, ktory US mial wysłać, wysłał chyba, ale doument zaginął.

werty10 napisał:
US mnie wezwał bo chcial oryginaly (powolujac sie na art 9 ust. 6 ustawy z dn 13.10.1995 o zasadach ewidencji podatnikow i platnikow)
W podanej podstawie prawnej nic nie ma o dostarczaniu oryginału umowy z bankiem :)
Przepis prawny:
Art. 9. 1. Podatnicy mają obowiązek aktualizowania danych objętych zgłoszeniem identyfikacyjnym przez dokonanie zgłoszenia aktualizacyjnego do właściwego naczelnika urzędu skarbowego określonego w art. 4:
1) wymienieni w art. 6 ust. 1 - nie później niż w terminie 14 dni od dnia, w którym nastąpiła zmiana danych,
2) wymienieni w art. 6 ust. 2-7 - nie później niż w terminie 30 dni od dnia, w którym nastąpiła zmiana danych, z zastrzeżeniem ust. 1a,
3) wymienieni w art. 6 ust. 8 - wraz ze złożeniem pierwszej w roku podatkowym deklaracji podatkowej lub w terminie dokonania pierwszej w roku podatkowym wpłaty podatku.
1a. W przypadku podatników podatku dochodowego od osób fizycznych, dla których płatnikiem jest organ emerytalny lub rentowy, podatnik dokonuje zgłoszenia aktualizacyjnego za pośrednictwem płatnika, który jest obowiązany przekazać zgłoszenie naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu dla podatnika w terminie 14 dni od dnia złożenia przez podatnika tego zgłoszenia.
2. Obowiązek dokonania zgłoszenia aktualizacyjnego przez podatników, o których mowa w art. 6 ust. 1, występuje również w przypadku, gdy podatnikom tym, w wyniku utraty prawa do zwolnienia od podatku od towarów i usług lub rezygnacji z tego prawa, zmieniła się właściwość naczelnika urzędu skarbowego; w tym przypadku zgłoszenia aktualizacyjnego dokonuje się naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu w sprawach podatku od towarów i usług, wraz ze zgłoszeniem rejestracyjnym, o którym mowa w art. 9 ust. 1 ustawy, o której mowa w art. 6 ust. 1.
3. Aktualizacji danych ewidencyjnych dotyczących podatkowych grup kapitałowych dokonuje spółka będąca płatnikiem podatku dochodowego od osób prawnych, wskazanym w umowie. Powyższy obowiązek jest niezależny od obowiązku aktualizacji danych, ciążącego na każdej ze spółek wchodzących w skład podatkowej grupy kapitałowej.
4. Płatnicy podatków, nie podlegający obowiązkowi aktualizacji danych ewidencyjnych jako podatnicy, dokonują zgłoszenia aktualizacyjnego nie później niż w - następującym bezpośrednio po zaistnieniu zdarzenia powodującego obowiązek aktualizacji - terminie przekazania do organu podatkowego pierwszej deklaracji podatkowej, do składania której obowiązani są płatnicy podatków.
5. Do płatników składek ubezpieczeniowych stosuje się odpowiednio tryb aktualizacji danych określony w ust. 1 pkt 1.
6. Do aktualizacji danych objętych zgłoszeniem identyfikacyjnym stosuje się odpowiednio:
1) przepisy art. 5 ust. 4a i 4b,
2) wzory formularzy zgłoszeń identyfikacyjnych ustalone na podstawie art. 5 ust. 5.

Także w art. 5 ustawy nie mówi się o obowiązku przedstawiania umowy z bankiem przez osoby fizyczne.
Przepis prawny:
Art. 5. 1.Podatnicy obowiązani są do dokonania zgłoszenia identyfikacyjnego; zgłoszenia identyfikacyjnego dokonuje się jednokrotnie, bez względu na rodzaj oraz liczbę opłacanych przez podatnika podatków, formę opodatkowania, liczbę oraz rodzaje prowadzonej działalności gospodarczej oraz liczbę prowadzonych przedsiębiorstw.
2. Zgłoszenie identyfikacyjne osób fizycznych zawiera nazwisko, imiona, imiona rodziców, datę i miejsce urodzenia, płeć, nazwisko rodowe, obywatelstwo lub obywatelstwa, adres miejsca zamieszkania, adres miejsca zameldowania na pobyt stały lub czasowy, rodzaj i numer dowodu tożsamości oraz numer ewidencyjny PESEL.
3. Zgłoszenie identyfikacyjne podatników nie będących osobami fizycznymi zawiera w szczególności pełną i skróconą nazwę (firmę), formę organizacyjno-prawną, adres siedziby, numer identyfikacyjny REGON, organ rejestrowy lub ewidencyjny i numer nadany przez ten organ, wykaz rachunków bankowych, adres miejsca przechowywania dokumentacji rachunkowej oraz przedmiot wykonywanej działalności określony według obowiązujących standardów klasyfikacyjnych, a ponadto:
1) w przypadku zakładów (oddziałów) osób prawnych oraz innych wyodrębnionych jednostek wewnętrznych będących podatnikami - NIP oraz inne dane dotyczące jednostki macierzystej,
2) w przypadku spółek cywilnych, jawnych, partnerskich, komandytowych oraz komandytowo-akcyjnych - dane dotyczące wspólników, w tym również NIP nadany poszczególnym wspólnikom,
3) w przypadku podatkowych grup kapitałowych - dane dotyczące spółek wchodzących w skład grupy, w tym również NIP nadane tym spółkom.
4. Zgłoszenie identyfikacyjne podatników prowadzących działalność gospodarczą zawiera również informacje dotyczące prowadzonych przez te podmioty przedsiębiorstw.
4a. W przypadku dokonywania zgłoszenia identyfikacyjnego przez pełnomocnika lub kuratora sądowego do zgłoszenia dołącza się uwierzytelnioną lub poświadczoną urzędowo kopię pełnomocnictwa lub postanowienia sądu. W przypadku udzielenia pełnomocnictwa wyłącznie do dokonania zgłoszenia identyfikacyjnego do zgłoszenia dołącza się oryginał pełnomocnictwa.
4b. Podatnicy prowadzący działalność gospodarczą dołączają do zgłoszenia identyfikacyjnego uwierzytelnione lub urzędowo poświadczone kopie dokumentów potwierdzających informacje objęte zgłoszeniem, w szczególności: wypisu z Krajowego Rejestru Sądowego, umowy spółki, dokumentu potwierdzającego uprawnienie do korzystania z lokalu lub nieruchomości, w których znajduje się siedziba, zaświadczenia o numerze identyfikacyjnym REGON, prokury.
5. Minister Finansów, w drodze rozporządzenia, określi wzory formularzy zgłoszeń identyfikacyjnych.
6. Przepisy ust. 1-4 oraz ust. 4a i 4b stosuje się odpowiednio do płatników podatków oraz płatników składek ubezpieczeniowych.

Proszę pamiętać, że urzędnicy w US nie kłamią, ale nie zawsze mają rację. To są tylko ludzie, często niewłaściwie interpretujący obowiązujące prawo. Człowiek może zawsze się pomylić. :)

Ostatnia edycja:
No tak, ale jest napiane:
"Podatnicy prowadzący działalność gospodarczą dołączają do zgłoszenia identyfikacyjnego uwierzytelnione lub urzędowo poświadczone kopie dokumentów potwierdzających informacje objęte zgłoszeniem, w szczególności:......"

nie ma tu co prawda umowy z bankiem, ale w formularzu NIP - 1 tam gdzie sie zanacza załączniki np. umowe z bankiem jest napisane właśnie, że załącza się uwierzytelnione lub urzędowo poświadczone kopie dokumentów (w częśći D2 p. 6 jest umowa z bankiem)

Uparta Pani.
Pytanie dotyczyło zmiany osobistego rachunku bankowego i o tym piszemy.
Pani zaczęła udowadniać, że składała Pani NIP-3 z numerem konta firmowego, co jest absolutną bzdurą.
Co do kont firmowych (NIP-1), to gro przedsiębiorców nie ma obowiązku ich posiadania. Patrz - ustawa o swobodzie....
Osobistych rachunków bankowych nie trzeba niczym potwierdzać, jeśli jakiś urzędnik tego żąda, to jest nadgorliwy. To podatnik swoim podpisem na zgłoszeniu aktualizacyjnym NIP-3 bierze odpowiedzialność za prawidłowo podany numer konta.
Czasem urzędnicy widząc, że petent jest cokolwiek ograniczony, żądają dokumentowania wszystkiego :) aby uniknąć błędów.

Janusz M. napisał:
Czasem urzędnicy widząc, że petent jest cokolwiek ograniczony, żądają dokumentowania wszystkiego :) aby uniknąć błędów.

Rozumiem, ze to byla aluzja do mnie.
Nie wiem jak urzednik mógł stwierdzić na odległość, że jestem ograniczona:)
No, ale na wezwanie nawet jeżeli jest wysłane nie zgodnie z prawem chyba muszę się stawić?
Czy odpisać, że nie jestem ograniczonym petentem i nie będę im pokazywać oryginałów?:)

Bardzo źle Pani zrozumiała.
Myślę, że autor tematu dostał niezbędne wyjaśnienia i przeciąganie dyskusji nie ma sensu, proszę więc ją zakończyć, bo tematu nie chcę zamykać.

Czy można jakoś sprawdzić jaki nr konta został podany do US? Nie mogę znaleźć druku NIP-3, który składałem pare lat temu a w międzyczasie zamknąłem jedno ze swoich kont bankowych. Czy może po prostu profilaktycznie razem z PIT-em złożyć NIP-3 i wpisać właściwy nr konta?

Co do uwierzytelniania i poświadczania warto przeczytać pismo Min Fin
Pismo Ministerstwa Finansów - Sekretarza Stanu
z dnia 6 września 2002 r.
OS-5-033-4/2002
Biuletyn Skarbowy 2002/5 str. 24

W związku ze zgłaszanymi wątpliwościami i pytaniami dotyczącymi zasad poświadczania kopii dokumentów dołączonych do zgłoszeń identyfikacyjnych i aktualizacyjnych uprzejmie wyjaśniam, co następuje:

Urzędowego poświadczenia kopii dokumentu jako zgodnego z oryginałem dokonuje urząd skarbowy, w którym składane jest zgłoszenie identyfikacyjne i dołączone do niego kopie dokumentów wymienionych w art. 5 ust. 4a i 4b ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz. U. 1995 r. Nr 142 poz. 702 ze zm.), zwanej dalej ustawą o NIP.

Obowiązek poświadczania kopii dokumentów, o których mowa w cytowanych przepisach, wynika z obowiązku zbadania wiarygodności istotnych danych wynikających ze zgłoszenia. Należy zaznaczyć, że dokonanie rejestracji (we wszelkiego rodzaju ewidencjach, zarówno podatkowych, jak i działalności gospodarczej), nie jest jedynie czynnością natury technicznej. Ustawa o NIP dająca Ministrowi Finansów uprawnienia do utworzenia Krajowej Ewidencji Podatników powstała w celu usprawnienia wymiaru i poboru podatków w Polsce. A zatem nadanie NIP na podstawie zgłoszenia zawierającego nieprawdziwe dane mogłoby być równoznaczne z figurowaniem w KEP fikcyjnego podmiotu.

Co do zasady organy podatkowe powinny żądać potwierdzenia stosownymi dokumentami tylko niektórych informacji podawanych w zgłoszeniu. Szczególnie istotne zostały wymienione przez ustawodawcę w art. 5 ust. 4b. Należą do nich informacje wynikające z dokumentów takich, jak: wypis z Krajowego Rejestru Sądowego, umowa spółki, dokument potwierdzający uprawnienie do korzystania z lokalu lub nieruchomości, w którym znajduje się siedziba, zaświadczenie o numerze identyfikacyjnym REGON, prokura. Żądanie przez organ podatkowy uwiarygodnienia stosownymi dokumentami pozostałych danych (np. daty urodzenia - poprzez sporządzenie urzędowo poświadczonej kopii dowodu osobistego lub metryki urodzenia) może mieć miejsce wyłącznie w uzasadnionych przypadkach.

Podobną zasadę należy odnieść do zmiany danych, która wymaga dokonania zgłoszenia aktualizacyjnego. W takim przypadku obowiązek dołączenia wyżej wymienionych kopii dokumentów dotyczy zmian wynikających z dokumentów wyliczonych w art. 5 ust. 4b ustawy. Artykuł 9 ust. 6 pkt 1 ustawy o NIP zawiera bowiem wyraźne odesłanie do zasady ogólnej określonej w art. 5 ust. 4b tej ustawy.

Obowiązek potwierdzania informacji może mieć miejsce tylko w przypadku składania zgłoszenia identyfikacyjnego lub aktualizacyjnego po wejściu w życie ustawy z dnia 5 czerwca 2002 r. o zmianie ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz. U. 2002 r. Nr 126 poz. 1067).

Zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. c ustawy z dnia 9 września 2000 r. o opłacie skarbowej (Dz. U. 2000 r. Nr 86 poz. 960 ze zm.) opłacie tej podlegają zaświadczenia wydawane na wniosek zainteresowanego. Natomiast w myśl art. 5 ust. 4a i 4b ustawy o NIP, na podmioty dokonujące zgłoszenia identyfikacyjnego nałożony jest obowiązek dołączenia uwierzytelnionych lub poświadczonych urzędowo kopii dokumentów. Z brzmienia tego przepisu wynika, że poświadczenie złożonych przez zainteresowane osoby dokumentów następuje z urzędu, a nie na ich wniosek. Tego rodzaju poświadczenie nie podlega opłacie skarbowej, gdyż nie jest dokonywane na wniosek zainteresowanego, lecz obligatoryjnie - na podstawie dyspozycji art. 5 ust. 4a i 4b.

Należy zaznaczyć, że stosownie do art. 96 pkt 2 ustawy z dnia 14 lutego 1991 r. - Prawo o notariacie (Dz. U. 2002 r. Nr 42 poz. 369) notariusz poświadcza zgodność odpisu, wyciągu lub kopii z okazanym dokumentem. Ze względu na przyznane notariuszowi uprawnienia, dokumenty przez niego poświadczone także należy uznać za poświadczone urzędowo. Poświadczenie takie nie stanowi jednak przedmiotu opłaty skarbowej, gdyż nie jest dokonywane przez organ administracji państwowej.

Wybór czy do zgłoszenia zostanie dołączona kopia uwierzytelniona, czy też urzędowo poświadczona, należy wyłącznie do podatnika, ustawa o NIP nie tworzy bowiem jakiejkolwiek hierarchii w zakresie sposobu dokumentowania informacji wynikających ze zgłoszeń.

Informuję ponadto, że w przypadku zmiany danych podatnika, objętych zgłoszeniem identyfikacyjnym przed dniem wejścia w życie wyżej wymienionej ustawy, tj. przed dniem 24 sierpnia 2002 r., stosuje się przepisy art. 9 w brzmieniu obowiązującym pod rządami ustawy o NIP przed nowelizacją. W takich sytuacjach należy zatem uwzględnić terminy aktualizacji przewidziane według stanu prawnego obowiązującego przed dniem 24 sierpnia 2002 r.

W pismie us pisze, ze "uwierzytelnić odpis moze adwokat, radca prawny, doradca podatkowy". To us kłamie?
PS
doradca podatkowy zgodnie z ustawą o doradcach może uwierzytelnić ale tylko odpis udzielonego mu wcześniej pełnomocnictwa.
Podobnie adwokat i radca prawny w postępowaniu cywilnym.

Powrót