Pytanie o nowe przepisy dotyczące zasiłku dla bezrobotnej matki

• Autor wątku Autor wątku victoria25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

victoria25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Latem przyjdzie na świat moje pierwsze dziecko, w październiku skończyłam studia i zarejestrowałam się się do urzędu pracy jako osoba bezrobotna, następnie dowiedziałam się ,że jestem w ciąży a co za tym idzie nie podjęłam żadnej pracy. Mój partner oczywiście pracuje, ale nie jesteśmy w związku małżeńskim, nawet nie mieszkamy jeszcze razem. Dowiedziałam się ostatnio o nowym programie dotyczącym zasiłku 1000 zł dla bezrobotnych rodziców, który ma ruszyć od 2016 roku, ale podobno ma także dotyczyć dzieci urodzonych jeszcze w 2015 roku. Czy należy mi się ten zasiłek jeśli jestem zarejestrowana w UP jako bezrobotna( a więc mam ubezpieczenie zdrowotne z UP a program podobno ma dotyczyć rodziców bezrobotnych nie objętych ubezpieczeniem chorobowym)? Bardzo proszę o odpowiedź.

Jak na razie to tylko populistyczne hasła rządu, zero konkretów.

podpisuje się pod tym pytaniem: urodzę dziecko w lutym 2016, mam partnera który pracuje na umowę o prace, ja nie pracuję. Wyczytałam coś takiego "Są też inne wyjątki. Ze świadczenia nie będą mogły skorzystać osoby uprawnione do zasiłku macierzyńskiego (...) Jeżeli jeden z rodziców będzie uprawniony do zasiłku macierzyńskiego, drugiemu z rodziców nie będzie przysługiwało świadczenie rodzicielskie." - czy to znaczy że jeżeli on mój partner TEORETYCZNIE może pójść na macierzyński to ja nie będę dostawać tego 1000 miesięcznie?
Ustaliliśmy że to ja będę w domu z dzieckiem a on będzie chodził do pracy.

Wiesz co jak się ma dziecko w drodze to chciałoby się wiedzieć na czym się stoi.

M.in. w tych artykułach możesz poczytać o póki co założeniach dotyczących wprowadzenia zmian do ustawy o świadczeniach rodzinnych:
1 tys. zł miesięcznie przez rok dla bezrobotnych rodziców - Finanse - WP.PL,
1000 zł miesięcznie da państwo na dziecko rodzicom, którzy studiują, są bezrobotni i zatrudnieni na umowy o dzieło - Strefa Biznesu kujawsko-pomorskie

Jak widzisz, na razie wszystko się "tworzy", także na razie konkretnie nie dowiesz się na czym stoisz. Od projektu do faktycznej ustawy daleka droga, ale z projektem możesz zapoznać się tutaj: Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej / Biuletyn Informacji Publicznej / Projekty aktów prawnych / Projekty ustaw / polityka rodzinna / Projekt ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz niektórych innych ustaw1

Ostatnia edycja:
Powrót