Pytanie o odszkodowanie - ZUS

• Autor wątku Autor wątku medicus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

medicus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam!
w sierpniu tego roku będę mniał operację wszczepienia endoprotezy stawu biodrowego biodra.Czy po wyjściu ze szpitala i zakończonej rechabilitacji mogę ubiegać się o odszkodowanie Z ZUS za pobyt w szpitalu i operację.Proszę o wyjaśnienie mi tych spraw
medicus

ZUS nie wypłaca odszkodowań za pobyt w szpitalu, ani za operacje.

Jestem kierowca ciężarówki,podczas wykonywania podróży służbowej dostałem ostrego zawału serca.W związku z tym czy zostanie to zakwalifikowane przez ZUS jako wypadek w pracy.Pozdrawiam Krzysiek.

Zawał zawałowi nie równy. Nie każdy jest kwalifikowany jako wypadek przy pracy.

Co zostało napisane na ten temat w protokóle powypadkowym?

w protokole wypadkowym nic,gdyż takowy nie został napisany.Z opinii pracownika ZUS zawał serca jest jednostką chorobową nie podlegającą pod definicje wypadku przy lub w pracy.

Zgodnie z art. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych, mianem „wypadku przy pracy” określa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną ZEWNĘTRZNĄ, powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą:

* podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności albo poleceń przełożonych,
* podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy nawet bez polecenia,
* w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy.

Taka jest definicja ustawowa.

Przyczyna zawału serca w większości przypadków spowodowana jest przyczyną tkwiąca w organizmie pracownika - przyczyna wewnętrzna. Stąd te rozbieżności. Ile przypadków tyle też i opinii, orzecznictwo sądów w tym temacie też jest dość ciekawe. Nie znam okoliczności wypadku, więc trudno jest mi poradzić co dalej w tej sprawie zrobić.
Proszę poczytać trochę orzeczeń sądowych, może znajdzie Pan podobną sytuacje do swojej.

Z tego wynika ze należy rozważyć wszystkie aspekty tej sprawy i czy ewentualne korzyści z tego płynące będą adekwatne do poniesionych kosztów. Dziękuje za interesującą pocztę.

Chciałam zapytać czy za pobyt w sanatorium dostanę za każdy dzień pobytu pieniądze z ubezpieczenia.Jestem ubezpieczona za pobyt w szpitalu i zastanawiam się czy sanatorium też pod to podchodzi.

Proszę przeczytać warunki ubezpieczenia.
Poza tym sanatorium to sanatorium ,a nie szpital.

tara1970 napisał:
Jestem ubezpieczona za pobyt w szpitalu i zastanawiam się czy sanatorium też pod to podchodzi.
A cóż to za dodatkowe ubezpieczenie? Z jakim ubezpieczycielem zawarte?

Powrót