pytanie o pozew o almienty

• Autor wątku Autor wątku ewelincia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewelincia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam
Skladam sprawe o alimenty,nie jestesmy malzenstwem ja jestem na
macierzynskim i zaraz pojde na wychowawcze. Chodzi mi o to czy do pozwu mam dodac moje zarobki??? A skad mam je wziasc z mojego zakladu pracy? i z jakiego okresu??? I jeszcze chcialam dodac ze dopiero zaloze sprawe wiec ta sprawa moze sie odbyc za jakies 2 m-ce dopier a ja bede wtedy na urlopie wychowawczym :what: :what: :what:
Dziekuje za odpowiedz!!!!

Proszę nie pisać tłustym drukiem - Kerimus.

To zobowiązany powinien wykazać się zaświadczeniem o zarobkach, nie Pani.
Zresztą nawet to nie jest potrzebne dla sądu, aby ustalić wysokość alimentów ponieważ zgodnie z zapisami prawa zakres świadczeń alimentacyjnych zależy od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego a nie od jego obecnych dochodów.
Pani spełnia swój obowiązek przez osobiste starania w utrzymaniu i wychowaniu dziecka i - moim zdaniem - nie ma tu nic do rzeczy Pani dochód.

Dziekuje bardzo tzn ze ojciec dziecka tylko musi miec zaswidczenie o zarobkach z zakladu pracy,tak??
Jeszcze raz dziekuje bardzo :) :) :)

O tyle jest dobrze mieć jakieś zaświadczenie o swoich zarobkach, żeby wykazać, iż nie jest Pani w stanie sama podołać tym obowiązkom a żądana wysokość ma też swoje odbicie w Pani małych dochodach.
Żeby bylo prościej podam cytat z poradnika Rzecznika Praw Obywatelskich:
[cytat:2hz44o44]Do pozwu muszą być dołączone załączniki - odpisy pozwu dla każdej strony biorącej udział w sprawie, odpisy aktów stanu cywilnego potwierdzające legitymację procesową osoby uprawnionej do alimentów, odpisy poprzedniego wyroku lub umowy alimentacyjnej, ugody sądowej ustalającej alimenty, wszelkie możliwe dokumenty potwierdzające twierdzenia pozwu, tj. zaświadczenia dot. kosztów utrzymania i wychowania uprawnionego do alimentów, np. o wysokości opłat związanych z edukacją dzieci (komitet rodzicielski, ubezpieczenie, opłaty za szkołę lub przedszkole, dodatkowe zajęcia), wykaz kosztów leczenia, odzieży, rekreacji, opłat za mieszkanie i telefon oraz zaświadczenia dotyczące stanu zdrowia, jeżeli ma on wpływ na zakres potrzeb i kosztów utrzymania, a także zaświadczenia dotyczące wysokości zarobków (zadłużeń) przedstawiciela ustawowego małoletniego powoda lub rodzica, członków rodziny, z którymi powód pozostaje we wspólnym gospodarstwie domowym. [/cytat:2hz44o44]

Powrót