Pytanie o prawa autorskie.

• Autor wątku Autor wątku robryl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robryl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie!

Jestem malarzem amatorem. Maluje obrazy na podstawie zdjęć wyszukanych w internecie. Do tej pory robiłem to dla własnej przyjemności, ostatnio jednak znalazłem kupca na moje obrazy. Czy malując takie obrazy łamie prawa autorskie? Jeżeli tak, to w jakim stopniu obraz musi się różnić od zdjęcia? W jaki sposób mogę pozyskać te prawa? Czy wystarczy dopisek na zdjęciu informujący, że obrazy są malowane na podstawie zdjęć wyszukanych w internecie? Z góry dziękuje za wszelką pomoc!

Witaj, jeśli zdjęcie posiada charakter utworu w świetle Art.1. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp) - to tworząc na jego podstawie obraz dokonujesz opracowania tego zdjęcia - vide Art.2. upaipp. Malować na własne potrzeby możesz, ale jeślibyś chciał zacząć korzystać z takich opracowań - wtedy powinieneś mieć zgodę właściciela praw autorskich do zdjęcia, a dokładniej rzecz mówiąc prawa do zezwalania na realizację praw zależnych. Brak takiej zgody to możliwość odpowiadania z Art.79. oraz 116. upaipp.
W jaki sposób mogę pozyskać te prawa?
trzeba znaleźć osobę, która posiada właśnie owe prawa do zezwalania na realizację praw zależnych do danego zdjęcia - co ważne, to nie musi być autor zdjęcia.
Czy wystarczy dopisek na zdjęciu informujący, że obrazy są malowane na podstawie zdjęć wyszukanych w internecie?
nie, powinno być zapisane nazwisko autora zdjęcia oraz ewentualnie tytuł zdjęcia, jeśli takowy był. Źródło w tym przypadku jest nieistotne.

^^ no niekoniecznie... trzeba by porównać takie obrazy z pierwotną fotografią czy tam fotografiami. Załóżmy, że mamy do dyspozycji kilka zdjęć przedstawiających zamek w Liwie, według mnie na ich podstawie istniałaby możliwość stworzenia zupełnie odrębnego dzieła - przy czym w trakcie tworzenia obrazu zastosowalibyśmy inną kompozycję, światłocień, własną interpretację miejsca itp. Zdjęcie traktowane byłoby wyłącznie jako punkt odniesienia jak ten zamek wygląda. Dla bezpieczeństwa proponuję zebrać kilka fotografii i dopiero na ich podstawie stworzyć nowy obraz. Co innego dokładne przerysowanie zdjęcia, wtedy faktycznie będzie to opracowanie, na które potrzebna jest zgoda.

@ alexlie: tak, gdyby fotografie były tylko inspiracją dla powstania obrazu, ja jednakże zrozumiałem, że jest to przeniesienie fotografii (być może z wprowadzeniem zmian) na płótno. Ale uwaga celna...

@ robryl - to ku czemu bliższe są twoje obrazy - przeniesieniu fotografii na płótno czy też tylko inspiracji treścią fotografii?

Powrót