Pytanie o prawa AUTROSKIE.

• Autor wątku Autor wątku Quinnsanio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Quinnsanio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witajcie,

Mam pytanie do osób znających się na rzeczy.

Chcę zrobić stronkę z mp3,

i tu mam pytanie:

1. Czy łamie prawo jeśli pobiorę z internetu piosenka, i wrzucę ją do siebie?
2. Czy złamie prawo jeśli pobiorę piosenkę z neta i wrzucę ja na megaupload i następnie podam link do downloadu na mojej stronce..

to Tyle, proszę o jak najszybszą odpowiedź ;)

Pozdrawiam, Qui

oK, DZIENKS.

Więc muszę podać link TEN KTÓRY ZNAJDĘ NA CZYJEJŚ STRONIE? do downloadu, żeby nie złamać prawa? :(

Dwa razy TAK (w punkcie pierwszym rozumiem pobranie pliku i wrzucenie na swoją stonkę??) :) pod warunkiem, iż jest ona chroniona prawem autorskim (a nie udostępniona na zasadzie Public Domain lub innej wolnej licencji)

Ostatnia edycja:
A tak dało by się to powiedzieć w jakiejś uproszczonej wersji? :confused:

Edit:

Czyli mogę podać link do downloadu z innej stronki na swojej nie łamiąc prawa..?

A mogę pobrać (od kogoś), wrzucić na megaupload (z swojego kompa) i podać link do megaupload?

Edit2:

Na jakim portalu założyć stronkę z tymi mp3?

Ostatnia edycja:
Generalnie w naszym kraju nie popełniasz przestępstwa pobierając pliki muzycznie czy filmy na własny użytek. Łamiesz prawo w momencie gdy utwór powielasz oraz rozpowszechniasz.
W przypadku gdy pobierasz plik i wrzucasz go na swoją stronkę dochodzi do jego rozpowszechnienia, tak samo jeśli zrobisz to w sposób pośredni przez megaupload.
W jednym i drugim przypadku dochodzi do rozpowszechniania utworu bez zgody autora (na dodatek, gdyby twoja stronka miała reklamy do tego mógłby dojść zarzut czerpania z tego tytułu korzyści)

Linkowanie do innych stron też jest kontrowersyjne i nie znalazłem do tej pory jednoznacznej odpowiedzi czy jest to legalne czy nie.

No Właśnie!

Właśnie pomyślałem o tym, żeby dodać AdTaliy(.pl) ...
Więc słabo, czyli powinienem dać tylko link do czyjego downloadu tak? :(

Ok, dziękuje.

Ostatnia edycja:
Powrót