Pytanie o prawo do wizerunku

• Autor wątku Autor wątku MartaZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MartaZ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam jestem nowa, mam ogromną prośbę do Kogoś kto się zna na tej tematyce. Otóż pisze napisałam prace licencjacką na temat Łamania prawa reklamowego w Polsce, bronie sie za 3 dni dostałam pytania pierwsze jest bardzo łatwe natomiast z drugim mam problem pytanie brzmi: Zagadnienie prawa do wizerunku i praw wykonawczych, nie mam o tym nic w pracy i mam problem a moja pani promotor kazała mi sobie sama radzic a chciałabym aby ktos spojrzal na to z innej strony niz ja. Podpunkt do tego pytania jest taki prawa piosenkarza do wykorzystania jego piosenki w reklamie. Z gory dziekuje za odpowiedzi

MartaZ napisał:
Podpunkt do tego pytania jest taki prawa piosenkarza do wykorzystania jego piosenki w reklamie.
Właściwa będzie w tym przypadku: http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp) - Art.85. - 93. upaipp, a w szczególności Art.87. Jeśli więc wykonawca podpisuje umowę o współudział w tworzeniu reklamy (która jest w takiej sytuacji - utworem audiowizualnym), to zgodnie z przytoczonym przepisem następuje przeniesienie praw pokrewnych (do wykonania) w zakresie rozporządzania nimi i korzystania z wykonania. Chyba, że w umowie zapisane zostaną inne, indywidualne postanowienia.

Sumując, wszystko zależy więc tak naprawdę od umowy, którą podpisze wykonawca z producentem reklamy.
Zagadnienie prawa do wizerunku (...) wykonawcy
Zapoznaj się z Art.81.upaipp. Jeśli wykonawca występuje w reklamie i:
  • otrzymał wynagrodzenie za występ;
  • jest osoą powszechnie znaną i wstępuje zawodowo
to pozwolenie na rozpowszechnianie jego wizerunku producent będzie miał z mocy przytoczonego przepisu, jeśli zaś jest to muzyk studyjny lub amator to producent powinien otrzymać od muzyka pisemne zezwolenie na rozpowszechnianie jego wizerunku w danej reklamie.

No, i takie są moje przemyślenia...

Dziękuje bardzo za odpowiedz, może bierze mnie już stres ale to jest tak strasznie prawniczo napisane;/

Powrót