Pytanie o projekt koszulki

• Autor wątku Autor wątku Janusz.Kunowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janusz.Kunowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hej,
Chciałbym wykonać projekt koszulki lotniczej. Zastanawiam się gdzie leży granica do której dopuszczalne jest przedstawianie obiektów, występujących w rzeczywistości.

Na przykład utworzyłem taki projekt - namalowałem samolot, tło itp.
***mod***

I teraz pytanie czy to, że mój obraz przedstawia samolot LOTu narusza prawa LOTu?

Czy te tło w paski pod samolotem, którego kształt nawiązuje do loga lotu, narusza prawa LOTu?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Janusz.Kunowski napisał:
... Zastanawiam się gdzie leży granica do której dopuszczalne jest przedstawianie obiektów, występujących w rzeczywistości. ...
Tam gdzie uprawniony uzna, że zostały naruszone jego dobra osobiste i uzyska tego potwierdzenie w orzeczeniu sądowym.

Co do zasady odwzorowywanie obiektów znajdujących się w przestrzeni publicznej nie jest niczym zabronione. W przypadku znaków towarowych działa zasada wyczerpania prawa.

LeszsekS napisał:
W przypadku znaków towarowych działa zasada wyczerpania prawa.

Dziękuję za odpowiedź. Przeczytałem teraz o tej zasadzie bo pierwszy raz spotkałem się z tym terminem i mam pytanie uzupełniające. Jeśli dobrze zrozumiałem zasadę wyczerpania prawa, polega ona na tym, że jeśli na przykład istnieją furgonetki z logiem firmy kurierskiej, to mogę je namalować, albo sfotografować, bo są w przestrzeni publicznej. A czy na przykład mogę stworzyć futurystyczną wariację kosmicznej furgonetki danej firmy kurierskiej, która siłą rzeczy nie istnieje w rzeczywistości?

To już może być potraktowane jako korzystanie ze znaku towarowego.

Powrót