Pytanie o rente rodzinna

• Autor wątku Autor wątku honek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

honek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Mam pytanie czy jezeli jest mi przyznana renta rodzinna i nie ukoncze semestru lub zrezygnuje z nauki w trakcie jej trwania to czy renta przysluguje za okres do czasu rezygnacji/poczatku sesji, czy istrnieje wymóg skonczenia rozpoczetego semestru?

Chodzi mi tez o to czy w wypadku przerwania nauki w polowie semestru ZUS moze domagac sie zwrotu swiadcen za okres nauki (polowy semestru w tym przypadku).

Z góry dziekuje za odpowiedz

W przypadku, gdy student pobiera rentę rodzinną, a nie poinformuje o przerwaniu nauki popełniane jest przestępstwo polegające na wyłudzeniu świadczenia. Z chwilą skreślenia z listy studentów traci się bowiem prawo do renty rodzinnej. ZUS ma obowiązek powiadomić prokuraturę o popełnieniu przestępstwa.

Dziekuje za szybka odpowiedz. Chodzilo mi jednak o sytuacja taka, ze ucze sie od pazdziernika i pobieram rente, w styczniu rezygnuje ze szkoly z powodu wyjazdu o czym informuje ZUS w grudniu. Z powodu rezygnacji nie koncze semestru. Pytanie moje jest takie czy ZUS moze chciec zwrot renty pobiieranej od pazdzienrika do grudnia w przypadku nie skonczenia semstru

W tym przypadku nie zwraca się pobranej renty.

Powrót