pytanie o rente socjalna

• Autor wątku Autor wątku gerrda52
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gerrda52

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
od kilku lat posiadam orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepelnosprawnosci. przez trzy lata otrzymywalam rente socjalną .orzeczenie o niepelnosprawnosci pozstalo ale renty nie otrzymuje. nie zostala mi ona ponownie przyznana.dlaczego nie nie mam prawa do renty skoro am takie orzeczenie i nie moge pracowac???.

jestem osoba dorosla. niepelnosprawnosc powstala przed 16 rokiem zycia i nie posiadam innego zrodla dochodu.

Jestem w podobnej sytuacji. Renta socjalna przysługuje osobom ze znacznym stopniem niepełnosprawności u których niepełnosprawność powstała w czasie nauki. Ja podjęłam pracę w Zakładzie Pracy chronionej gdyż to jedyne rozwiązanie. Przez kilka lat pracy mój stan zdrowia znacznie się pogorszył i złożyłam o rentę chorobową ze względu na istotne pogorszenie stanu zdrowia. Jestem po dwu komisjach w ZUS i mimo że wcześniej miałam dawną drugą grupę ZUS uznał mnie za zdolną do pracy. Mam wymagany staż pracy 5 lat i zdrowie nie za dobre po wypadku kończyny, kręgosłup, ciągła rehabilitacja. W twojej sytuacji jeśli nie masz szans na znaczny stopień pozostaje jedynie znaleźć prace dla osoby niepełnosprawnej.

tylko zeby znalezc prace da osoby nie zdolnej do pracy trzeba mieszkac w innej miejscowosi niz ja. bardzo dziekuje ze napisalas.:) cieszy mnie to i mam nadzieje ze bede mogla uslyszec wiecej porad:)

tak jak dla mnie tak jak dla Pani to jest dziwne ze alkoholicy maja reny socjalne,a alkoholizm napewno nie powstal w trakcie nauki. sa i tacy ktorzy nie przepracowali ani jednego roku a mimo to maja rente. bardzo serdecznie pozdrawiam zycze zdrowka i powodzenia na komisjach.:)

Możesz pisać do prezes ZUS o przyznanie renty specjalnej ale nie wiem jak się ustosunkuje. Jeśli nie posiadasz dochodu idź do pomocy społecznej może dadzą ci zasiłek stały ale to marna kasa. Zapomniałam dodać że przysługuje ci chociaż zasiłek pielęgnacyjny ale to przecież oczywiste. Ja pracuję na 1/2 etatu gdyż na cały zdrowie mi nie pozwala. 1/2 etatu liczy się do lat pracy i tak bez konieczności siadania na wózek uzbierałam wymagane lata pracy. Możesz rozpocząć pracę a jeśli nie dasz rady to idź na zwolnienie. Po pół roku zwolnienia można starać się o rentę rehabilitacyjną. Lata pracy zależne są od twojego wieku więc jeśli nie masz 30 lat nie musisz mieć pięciu. poczytaj na Forum FAR i stronie ZUS.Pozdrawiam .Ivet.

jestem w wieku 52 lat wiec trudno osobie w moim wieku znalezc jaka kolwiek prace.

Powrót