Pytanie o skazanie bez rozprawy - art.335 kpk

• Autor wątku Autor wątku piotrus*
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy jeżeli akt oskarżenia poszedł już do sądu, to czy art. 335 kpk ma zastosowanie? W wypadku jeśli tak, to czy akt oskarżenia ulega "zmianie"? A może wtedy pozostaje już tylko powoływanie się na art. 387 kpk - czyli skazanie na rozprawie?

Dziękuję za odpowiedź.

Witam!

Nie wiem, czy we właściwym miejscu zadaję te pytania, jeśli nie to poproszę administrację o stosowne przesunięci. :)

a teraz do rzeczy: na podstawie art335 par 1 kpk sąd zasądził uzgodnioną karę 1 rok i 6 miesięcy z warunkowym zawieszeniem na okres 3 lat próby, karę zasądzono 16 maja 2009 roku, pytanie brzmi: do kiedy trwa okres próby ? ( 16 maja 2012 roku ?, czy do 16 listopada 2012 roku ? ) kiedy na zapytaniu o niekaralność w sądzie będę miał " nie figuruje " ??
proszę o jakieś pewne informację

Okres próby trwa do 16 maja 2012, ale jeśli w tym czasie powinie Ci się noga, to Sąd będzie miał kolejne 6 m-cy (czyli do listopada) na ewentualne zarządzenie wykonania kary warunkowo zawieszonej.

Niewiem czy dobrze pisze ale prosze o pomoc .
Chodzi mi o to że mój konkubent ma jak narazie dozór policji aż do rozprawy, lecz dostał takie pismo od prokuratora że może być tak że odbędzie sie sprawa bez rozprawy na której niemusi uczestniczyć.
Niewiem czy np gdy pujdzie się podpisać na komende to jeżeli jest owe posiedzenie o którym nawet nie będzie wiedział to czy policja moze go odrazu przewieś do więzienia ?? On jako jedyny utrzymuje rodzine a mamy dwójke dzieci i ja jestem w ciąży . Czy może jeszcze się jakoś wybronić żeby uniknąć odsiedzenia wyroku dodam że ma również zawiasy ?

Na tak sformułowane pytanie nie da się odpowiedzieć. Nie zawarłaś właściwie żadnych informacji. Nikt z użytkowników nie zajmuje się wróżbiarstwem (przynajmniej z tego co wiem).

Wyszedlem w zeszlym roku w lutym na zwolnienie warunkowe.warunkiem wyjscia bylo podjecie leczenia bo jestem uzaleznionym narkomanem i mam schizofremie.przez 4 miesiace po wyjsciu bralem narkotyki ,nie moglem sobie poradzic.w tym czasie popelnilem to samo przestepstwo,wkoncu zglosilem sie na leczenie.jestem juz tutaj 7 miesiecy.w czasie terapi dostalem wezwanie na przesluchanie.przyznalem sie art,335 ze jak sie przyznam wyrok bedzie 6 miesiecy na 5 lat w zawieszeniu.8.03odbylo sie posiedzenie i dzisiaj dostalem powiadomienie ze zapadl wyrok 6 miesiecy pzbawienia wolnosci.co robic prosze o pomoc.pisac apelacje jak tak to jak?bo tak to zabiora mnie z leczenia i odwiesz jeszcze tamten wyrok,prosze o szybka podpwiedz bo mam malo czasu.blagam marek

Zapomnielem dodac ze jestem osoba w pelni ubezwlasnowolniona,marek

Witam, czy możliwe jest dobrowolne poddanie sie karze z art 335 za rozboj 280/1?
Czy jesli zgodzilem sie na dobrowolne poddanie sie karze to chodzilo prokuratorowi o skazanie w trybie art 387 ??

Rozbój z art. 280 par. 1 k.k. jest występkiem, a nie zbrodnią - taki czyn może być zarówno przedmiotem procedowania w trybie art. 335 k.p.k., jak i art. 387 k.p.k.

Rozbój z art. 280 par. 2 k.k., jako zbrodnia, nie nadaje się ani na tryb z art. 335 k.p.k., ani z art. 387 k.p.k.

Powrót