Pytanie o sprawy meldunkowe i kindergeld

• Autor wątku Autor wątku Corncholio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Corncholio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry mam pytanie. Od paru lat mieszkam i pracuje legalnie w niemczech, moja żona studiuje w polsce i w czerwcu spodziewamy się dziecka. Nie jest ona tutaj zameldowana.
Moje pytania brzmią:
1. czy pieniążki typu Elterngeld będą wypłacane małżonce kiedy będzie pozostawała w polsce?
2. Czy może powinienem zameldować ją w niemczech?
3. Czy poprzez zameldowanie małżonki w niemczech wzrosną mi opłaty za ubezpieczenie w TK?
4. Czy powinienem od razu zameldować w niemczech dziecko które urodzi się w Polsce mimo że będzie ono pozostawało w polsce jeszcze przez okres około 4-5 miesiecy po urodzeniu?
5. od którego momentu będziemy dostawać kindergeld?

Dziękuję serdecznie za pomoc

Witam.
1. Pytanie : Elterngeld bedzie wyplacane lecz będziecie długo czekac na decyzje a po tem na wypłacenie pieniązków.
2. Pytanie 2 i 3 : Możesz żonę zameldować w Niemczech lecz tak jak pytasz w pytaniu 3 wzrośnie ci nie tylko ubezpiecznie ale także opłaty tv , śmieci , kościół , internet . W Niemczech nie patrzą kto mieszka . Jest meldunek i płacić od ilości osób zameldowanych . 4.Dziecka od razu nie melduj ponieważ zaraz będą pisma do których lekarzy i kiedy macie z dzieckiem się stawić i wszystkie różne obowiązkowe rzeczy w , Niemczech.
5. Złóżcie od razu po urodzeniu dziecka dokumenty do kindergeld . Najlepiej jak się dowiesz do którego będziesz należał ponieważ Polacy wszyscy mają w Bautzen i najlepiej bezpośrednio tam , ale to już musisz się dowiedzieć . A co do czasu oczekiwania to jest minimum rok , my czekaliśmy półtora roku. Lecz gdy tylko dziecko i żona zamieszkają z tobą od razu dokumenty meldunku Niemieckiego i ponaglenie wyślij do kindergeld powinni w tedy w ciągu msc wypłacić od chwili urodzenia wyrównanie.

Mam nadzieję , że pomogłam.
Pozdrawiam

Karolazal38 napisał:
Witam.

2. Pytanie 2 i 3 : Możesz żonę zameldować w Niemczech lecz tak jak pytasz w pytaniu 3 wzrośnie ci nie tylko ubezpiecznie ale także opłaty tv , śmieci , kościół , internet . W Niemczech nie patrzą kto mieszka . Jest meldunek i płacić od ilości osób zameldowanych .

Sorry, ale bzdury piszesz, przynajmniej po czesci.
1. Oplaty TV: to jest oplata za gospodarstwo domowe, a nie za ilosc osob mieszkajacych z gospodarstwie, wiec osoba stanu wolnego placi tyle samo co malzenstwo z 5 dzieci
2. Ubezpieczenie chorobowe (ustawowe) jest bezplatne na niepracujacego malzonka i nieletnie dzieci na zasadzie ubezpieczenia rodzinnego (Familienversicherung)
3. Podatek koscielny placi sie tylko wtedy, gdy ma sie wlasne dochody
4. Od kiedy internet w mieszkaniu jest naliczany od ilosci osob w nim mieszkajacych??? Placisz abonament miesieczny jak w Polsce, i czy w mieszkaniu mieszka 1 osoba czy 5, ten internet kosztuje tyle samo.

Ale generalnie zameldowanie osoby w Niemczech, ktora w NIemczech faktycznie w ogole nie przebywa, jest wykroczeniem przeciwko przepisom meldunkowym i moze byc karane grzywna pieniezna

Bzdury piszesz ty ponieważ widzę , ze nie znasz dobrze Niemieckiego prawa . Co land to inaczej. Pod Szwajcarią np tak jest wiem z własnego doświadczenia a nie plotek ludzi więc nie gadaj głupot i nie pouczaj okey ?
Więc jak moge gadać głupoty jeżeli tego doświadczyłam wytłumacz ?!

Ok, nie chodziło mi o to by ktoś się kłócił i obrażał.

Mieszkam w Köln jeżeli rozwiąże to jakieś problemy co do dalszych dyskusji informacji.

Zona wraz z dzieckiem tak czy inaczej przyjedzie do mnie na stale w Październiku po obronie pracy doktorskiej.

Potwierdzam to, co pisze POGODNIAK w 100%

Jedyne, co może wzrosnąć, to Nebenkosten, jezeli Vermieter będzie bardzo upierdliwy. Ale raczej sie tego nie praktykuje, bo to, co zużyjesz w nadmierze, to i tak po rozliczeniu roku będziesz musiał nadpłacić.

Dodam może jeszcze, że podatek kościelny zależny jest ogólnie od tego, czy zgłosiłeś, że jesteś wierzący i w kogo:)

Karolazal38 napisał:
Bzdury piszesz ty ponieważ widzę , ze nie znasz dobrze Niemieckiego prawa . Co land to inaczej. Pod Szwajcarią np tak jest wiem z własnego doświadczenia a nie plotek ludzi więc nie gadaj głupot i nie pouczaj okey ?
Więc jak moge gadać głupoty jeżeli tego doświadczyłam wytłumacz ?!

Mieszkam w Niemczech od 30 lat, skonczylem tu studia, m.in. z dodatkowa specjalizacja prawnicza, wiec dlatego powtarzam, ze piszesz bzdury, szczegolnie o abonamencie TV i ubezpieczeniu zdrowotnym.

Powrót