Pytanie o szkole

• Autor wątku Autor wątku Xpro3000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xpro3000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich. Mieszkam z dziewczyna w Niemczech. W tym roku konczy Hauptschule. Myslimy o powrocie do Polski ale nie wiemy jak to jest w tym wypadku ze szkola. Czy jest szansa, zeby przyjeli ja do szkoly sredniej bez egzaminu gimnazjalnego, a tylko ze swiadectwem ukonczenia Hauptschule? Czy pozostaja tylko szkoly zaoczne i wieczorowe dla doroslych? I czy do takiej szkoly ja przyjma jesli nie ma ukonczone 18 lat ? Pozdrawiam :)

Napisz maila, pismo lub najlepiej wyślij zapytanie do MNiSW za pośrednictwem ePUAP.

Kontynuacja kształcenia - Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego

BIP MNISW

Pamiętam historię, gdy jeden z członków mojej rodziny, wychowany w Niemczech, miał marzenie powrotu do Polski i studiowania tutaj. Pomimo, że ukończył tam szkołę, która w jakimś stopniu jest odpowiednikiem naszego Technikum nie nostryfikowali mu dyplomu ukończenia tamtej szkoły i zamknęła się przed nim szansa na studia w Polsce. Obecnie studiuje w Szkocji. Szkolnictwo Niemieckie jest dość skomplikowane i później w Polsce są problemy z nostryfikowaniem dyplomów niektórych szkół.

Nie pamiętam tylko, czy świadectwa/dyplomy nostryfikuje Kuratorium Oświaty, czy Urząd Wojewódzki.

Jeśli wyślesz zapytanie poprzez platformę ePUAP, dokładnie opisując, co to za szkoła, co dalej chce robić, to pismo to automatycznie zostanie przekazane do odpowiedniej, kompetentnej w załatwieniu sprawy instytucji.

Ostatnia edycja:
Wyslalem do nich maila ale odpisali mi, zebym napisal do Ministerstwa Edukacji Narodowej, gdyz to oni zajmuja sie szkolami podstawowymi, gimnazjami i srednimi :)

Sawczuk, dziekuje za pomoc, pozdrawiam!

Powrót