Pytanie o testament - spadek

• Autor wątku Autor wątku sew333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sew333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam. Mam pytanie. Obecnie mam 39 lat ,mieszkałem z mamą całe życie.
Niestety od tygodnia mama jest w śpiączcce w szpitalu nie wiadomo czy przeżyje.
I chciałem wiedzieć, jeśli umrze jak to się sprawdza jaki jest spadek i testament. Tzn co przepisała i komu. Jeszcze mam brata.
Obecnie mam spore długi 30 000zł i grozi mi komornik,i do tej pory mama mi pomagała.Ide do nowej pracy we wtorek lub środe ,po 12h godzin bede zarabiał to jakoś dam rade. No ale jeśli chodzi o to pytanie to po prosze o odpisanie ,czyli ten spadek i testament.Dzieki

Ostatnia edycja:
Istnieje rejestr testamentów prowadzony przez notariuszy. Rejestr jest dostępny w sieci internet. Zapis w systemie internetowym nie zawiera treści testamentu a jedynie miejsce jego złożenia. Nie wszystkie testamenty są tam rejestrowane. Jakąś metodą jest złożenie wniosku o stwierdzenie nabycia spadku, gdzie każdy z uczestników ma obowiązek złożyć lub przedstawić znane sobie informacje o jakichkolwiek testamentach.

Ok to co musiałbym zrobić?

A może inne pytanie. Moja mama ma drugie mieszkanie zakupione,jeśli przepisze je po śmierci mi i mojemu bratu, co w sytuacji ,jeśli brat nie będzie go chciał sprzedać? Pytałem się go o to.Nie chce go sprzedawać.

sew333 napisał:
A może inne pytanie. Moja mama ma drugie mieszkanie zakupione,jeśli przepisze je po śmierci mi i mojemu bratu, co w sytuacji ,jeśli brat nie będzie go chciał sprzedać? Pytałem się go o to.Nie chce go sprzedawać.
W takiej sytuacji można wnieść do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności takiego mieszkania przez sprzedaż.

A to nie ale dziekuje za odpisanie. Póki co mam nadzieje ,że mama się obudzi.

Ostatnie pytanie. Jeśli chodzi o testament , to jak mama przepisała mi i bratu po 1/2 to jak sprawdzić co dokładnie i jakie kwoty np?dziekuje

Nikt Ci takich danych nie poda. Chyba że brat ma kopie/odpis testamentu.

Chodzi o to ,że mama w swoim testamencie na kartce napisała,że 1/2 majątku dla nas obu. Ale co to znaczy 1/2 dla nas obu? Szczegółów nie ma.

To znaczy ze stajecie sie nastepca prawnym mamy, spadkobierca. Przyjmujecie dlugi, aktywa, gotowke, umowy , zobowiazania, nieruchomosci, ruchomosci itd...

Ok ostatnie pytanie. Co musiałbym przedstawić w banku,że móc mieć dostęp do konta mamy w banku?

w swoim testamencie na kartce napisała,że 1/2 majątku dla nas obu

Zostaliście powołani do spadku po niej po połowie.

Szczegółów nie ma.

"Szczegółów" co do poszczególnych składników majątku nie ma , ponieważ nie jest to testament notarialny z zapisem windykacyjnym, tylko testament własnoręczny. Choćby nawet były, to taki testament nie miałby mocy prawnej.

nastepca prawnym mamy, spadkobierca

Przeprowadzacie postępowanie spadkowe w sądzie lub u notariusza.

móc mieć dostęp do konta mamy w banku

Informacyjnie, w celu dostępu do konta osoby żyjącej potrzebne jest pełnomocnictwo do wykonywania w jej imieniu określonych czynności bankowych np. wypłata gotówki. Takie pełnomocnictwo składa właściciel rachunku bankowego w banku, który prowadzi rachunek bankowy.

Ostatnia edycja:
sew333 napisał:
Szczegółów nie ma.
Jeżeli chodzi o banki lub SKOKi to jeżeli już będzie Pan dysponował postanowieniem o stwierdzeniu nabycia spadku lub aktem poświadczenia dziedziczenia to można skorzystać ze sprawdzenia informacji o rachunkach bankowych jakie posiadał zmarły (usługa dostępna jest w każdym banku). Jeżeli pana mama miała jakieś rachunki to otrzyma Pan informację w jakich instytucjach.

Przepraszam ,że ponownie pytam,ale tą sytuacją jestem zdezorientowany i się tak czuje.
Oczywiście najlepiej ,żeby mama żyła. Ale jeśli umrze to najprościej mówiąc tak na chłopski rozum,co musze zrobić aby mieć dostęp do konta mamy? Wiem w jakim banku ma, w tym samym co ja.

W tym przypadku musicie przeprowadzić postępowanie spadkowe w sadzie lub u notariusza.

Wanda67 napisał:
W tym przypadku musicie przeprowadzić postępowanie spadkowe w sadzie lub u notariusza.

Ok dziękuje bardzo za pomoc i odpowiedzi. Jestem zdezorientowany i czuje depresje tą sytuacją,ale jeszcze wierze,może mama będzie żyć.Choć małe szanse.

Póki co szukam nowej pracy i ide w poniedziałek już na rozmowe.

Naprawde ostatnie pytanie. Ostatnia rzecz,będe bardzo wdzięczny za wytłumaczenie.
Mama w testamencie oznajmiła ,że w spadku mi i mojemu bratu należy się po połowie.
Mama obecnie ma drugie mieszkanie , które opłaca ale w nim nikt nie mieszka.
Brat nie chciałby sprzedawać tego mieszkania i dzielić się po połowie,odmówił. Więc ok trudno nie chce iść do sądu. Ale o co będe pytał.
Jeśli chodzi o dostęp do konta bankowego mamy po ewentualnej śmierci , co będzie jak brat też się nie zgodzi ,żebym miał dostęp? Czy jednak tutaj on nie ma prawa się nie zgodzić? I mam prawo robić swoje?

Ostatnia edycja:
sew333 napisał:
po ewentualnej śmierci , co będzie jak brat też się nie zgodzi ,żebym miał dostęp? Czy jednak tutaj on nie ma prawa się nie zgodzić? I mam prawo robić swoje?
Nie tyle dostęp do rachunku ile wypłata środków przez bank. Jeżeli obaj stawicie się w banku i zgodnie wskażenie sposób wypłaty środków to zostaną wypłacone - w przeciwnym przypadku potrzebna jeszcze będzie postanowienie sądu lub umowa o dział spadku. Ewentualnie jeżeli pana mama złożyła dyspozycję na wypadek śmierci (specjalne oświadczenie składane w banku) to środki z rachunku w zakresie objętym taką dyspozycją nie wchodzą do spadku a są wypłacane osobie/osobom w dyspozycji wskazanej/wskazanym nawet bez sprawy spadkowej.

brat też się nie zgodzi ,żebym miał dostęp

W tej sytuacji jego zgoda nie jest wymagana.

Jeżeli obaj stawicie się w banku i zgodnie wskażenie sposób wypłaty środków to zostaną wypłacone -

Taka możliwość istnieje wtedy, gdy wcześniej właściciel rachunku bankowego złożył dyspozycję na wypadek śmierci. W przeciwnym razie bez postępowania spadkowego bank żadnych środków nie wypłaci.

Ostatnia edycja:
Wanda67 napisał:
W przeciwnym razie bez postępowania spadkowego bank żadnych środków nie wypłaci.
Tak, trzeba było to dopisać. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Powrót