Pytanie o uprawnienia firm windykacyjnych

• Autor wątku Autor wątku Piotr.Sikorski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr.Sikorski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W chwili obecnej art.117 par. 2.1 brzmi:
„§ 2.1. Po upływie terminu przedawnienia nie można domagać się zaspokojenia roszczenia przysługującego przeciwko konsumentowi.”;
Czy to oznacza, że firmy windykacyjne nie mogą już domagać się spłaty długu dzwoniąc do mnie lub wysyłając mi pismo z wezwaniem do zapłaty?

Nie mogą domagać się przed sądem , a próbować poza nim mogą według mnie. Z tym że wszystko ma swoje granice. No i trzeba uważać bo mogą podać złe daty w pozwie z których będzie wynikało że nie jest przedawniony dług.

Trzeba też uważać na to co zafundowali nam w nowej ustawie według której Są w niektórych przypadkach sam będzie decydował że uznać przedawnienie czy nie.

Witam
Żeby nie zakładać nowego tematy podepnę się turaj. Moja żona dostało pismo listem poleconym od firmy windykacyjnej z wezwaniem do zapłaty z tytułu koszty procesu. Z data 2004 roku o niby nie zapłacony bilet PKP z Tego roku. Próbowaliśmy wyciągnąć akta sprawy, ponieważ nic takiego nie kojarzymy ( jednak było to 14 lat temu ). Proszę o pomoc nie kontaktowaliśmy się z firma i nic nie dopisywaliśmy czy dzwoniliśmy. Nakaz jest przedawniony czy mamy im odpisywać ? Z góry bardzo dziękuje za pomoc

Jeśli Nakaz jest sprzed 14 lat i nie było w tym czasie komornika to przedawnił się ale tu 100 % pewności nie ma o ile nie sprawdzicie sami.

Powrót