Pytanie o windykacje

• Autor wątku Autor wątku Reich
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Reich

Użytkownik
Odpowiedzi
67
A więc po krótce:
Firma dla ktorej swiadczylem swoje uslugi twierdzi ze jestem jej winny 1092 pln, wystawili mi jakas note juz po tym jak mnie zwolnili. Wydzwaniali zebym placil ale oczywiscie nie czuje sie w obowiazku bo popelnili blad i to juz nie jest moja wina.
Sprawe radca prawny skierowal prawdopodobnie do sadu..
I teraz moje pytanie, czy jezeli przegram i sad zasadzi ze mam im to oddac a nie mam srodkow pienieznych i jestem bezrobotny, malo tego mam komornika na koncie bankowym za niezaplacony mandat chyba 200 pln, to co moge zrobic w takiej sytuacji, pisac o odroczenie splaty, o umozenie, pieniedzy nie mam utrzymuje sie ze zbierania butelek i tego co powiedzmy dostane od matki..
Jestem wspolwlascicielem samochodu (50%) o wart rynkowej powiedzmy 14tys. pln i mieszkania. Czy komornik moze cos zrobic z moim autem albo mieszkaniem? Kwota do splaty o ile wogole bedzie wynosi 1000 pln + ew. koszty sadowe
Zeby bylo smiesznie mam powiklania po zabiegu i z powodu przewleklego bólu nie hestem w stanie aktualnie podjac pracy
Dajcie jakies rady dobrzy ludzie :)

Co do samochodu to może ci zając Twoje 50 procent tyle że mało kto wystartuje w licytacji takiej . Mieszkanie jest Twoje to Ci może zrobić wjazd na lokal i tam sobie po wycenia co sprzedać.np. komputer z którego piszesz tutaj.

Ale najważniejsze to co konkretnie ta firma chce od Ciebie , jeśli jesteś pewien że im się to nie należy to w sądzie to udowodnij i po sprawie.
Jak przegrasz to oddadzą to do komornika i nie ma znaczenia że już jednego masz.

Co do kwoty to pewnie będzie to co będą oni chcieli+ odsetki do tego koszty radcy prawnego, koszty sądowe i koszty prowadzenia egzekucji przez komornika.

Jak jesteś pewny że wygrasz to głowa do góry jak nie to spróbuj się dogadać z ta firmą niech Ci na raty rozłożą ( jakaś ugodę podpisz z nimi ).

mam mieszkanie ale jest wynajete i nie jestem w nim zameldowany (toczy sie jeszcze sprawa zdjecia hipoteki itd) ale mam meldunek w domu matki
czy komornik zanim przystapi do egzekucji skontaktuje sie ze mna zeby wypracowac jakies raty czy porozumienie o splacie? jezeli wpadnie mi do domu a matka stwierdzi ze wsystko nalezy do niej co wtedy?

prypominam jestem bezrootny bez prawa do zasilku, na dodatek po operacji i nie jestem w stanie na ta chwile podjac zatrudnienia, czy jezeli decyzja sadu bedzie na moja niekorzysc bede mogl sie odwolac lub negocjowac rozlozenie na raty, odroczenie bezterminowe splaty lub umozenie?

Masz mieszkanie ale je wynajmujesz to przecież masz z tego jakieś dochody?
Komornik informuje Cię zawsze o wszczęciu egzekucji i To Ty masz się do niego zgłosić a nie on do Ciebie.

Dług to może Ci umorzyć tylko wierzyciel czyli ta firma.

Ja mam takie pytanie odnosnie KRUK S.A. Czy ktos z Was w ogole mial z nimi do czynienia? Dostalam pismo z banku BZWBK, ze od teraz co do splat mam sie kontaktowac z KRUKiem. Napisalam do nich chyba 4 wiafomosci e-mail, na zadna nie odpowiedzieli a chyba lepiej napisac niz do nich dzwonić bo jak raz zadzwoniłam to skonczylo sie na tym ze mialam wszedzie kase pożyczyć byle tylko splacic. Nie wiem czy w ogole powinnam sie KRUKiem przejmowac czy wpłacać po te 100 zl raz w miesiacu?

Ale bank sprzedał Twój dług ? Czy tylko oddał do windykacji Kruka ?

Właśnie w styczniu WBK wysłało do mnie pismo, data na piśmie to 22.01 a doszło do mnie 11.02 bo szło listem zwykłym a nie poleconym. WBK napisało, że wszelkie rozmowy mam kierować i jak wpłacać mam kierować do Kruk S.A. ponieważ to ona teraz zajmuje się tą sprawą. W styczniu wpłaciłam 120 zł, teraz w lutym też chcę wpłacić. Napisałam do nich chyba 8 wiadomości e-mail i na żadną nie odpowiedzieli...

Powrót