pytanie o wysyłąnie oferty mailem

• Autor wątku Autor wątku owieczka23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

owieczka23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam
na forum jestem pierwszy raz
mam pytanie czy mail o treści

Szanowni Państwo,

Państwa adres internetowy uzyskaliśmy z ogólnie dostępnych źródeł,
Jesteśmy agencją reklamową zajująca się tworzeniem stron internetowych.
Szanując Państwa prywatność i zarazem przestrzegając obowiązujących przepisów (Ustawa z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną - Dz. U Nr 144, poz.1204)
zwracamy się z prośbą o wyrażenie zgody na przysłanie Państwu naszej oferty / portfolio zrealizowanych prac

należy traktować jako spam??

Dziekuje za pomoc
pozdrawiam

Nie, to nie jest spam.

Jakby zamiast sie spytac od razu wyslali cennik to bylby spam.

właściwie to ja wysyłałam takiego to momentu kiedy otrzymałam teką wiadomość :

"Domena { i tu nazwa firmy}.com jest promowana poprzez niechciane wiadomości, spam.
Fakt ten zgłaszam do serwisów antyspamowych budujących bazy danych do filtracji spamu.
W efekcie filtracji emalie związane z domenami będą usuwane bez powiadomienia na bardzo wielu serwerach w sieci.

Jeżeli nie zgadzacie się Państwo z moim zgłoszeniem.
Proszę przesłać informacje potwierdzające wyrażenie zgody na wysłanie tej wiadomości.
Jeżeli uzyskam pozytywną odpowiedź zgłoszenie wycofam.
Nadmieniam, iż Państwa obowiązku leży uzyskanie, archiwizacja i zabezpieczenie takich dokumentów.

Z poważaniem administrator

P.S. seryjne rozsyłanie niechcianych informacji jest ścigane z urzędu.
Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, bez upoważnienia, wpływa na automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przesyłanie informacji lub wprowadza nowy zapis na komputerowym nośniku informacji, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Jeżeli zgłoszeń na Państwa będzie dużo ściągam raporty z serwerów (monitoring przepływu) i przesyłam do wiadomości policji i prokuratury."

czy rzyczywiście jest to prawda????

Przepis antyspamowy brzmi tak:
Ustwa o świadczeniu usług drogą elektroniczną :
[cytat:2gca3u5c]Art. 10. 1. Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej.

2. Informację handlową uważa się za zamówioną, jeżeli odbiorca wyraził zgodę na otrzymywanie takiej informacji, w szczególności udostępnił w tym celu identyfikujący go adres elektroniczny.

3. Działanie, o którym mowa w ust. 1, stanowi czyn nieuczciwej konkurencji w rozumieniu przepisów ustawy, o której mowa w art. 9 ust. 3 pkt 1.[/cytat:2gca3u5c]

To co Pan podał powyzej to jest art. 287 KK, który nie panelizuje spamu jako takiego. Chodzi tu o inne działania.

To może inaczej wg.punktów prawa co spamem nie jest ? :what:

Mija się z celem taka klasyfikacja bo łatwiej jest na odwrót czyli spamem w znaczeniu prawnym jest "niezamówionej informacji handlowej", a w znaczeniu społecznym wiele innego typu wiadomości.

Powrót