Pytanie o zasadność powołania się na "niezgodność towaru z umową"

• Autor wątku Autor wątku zapomnialem007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zapomnialem007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Wiem, że dział jest dla konsumentów, ale być może uda mi się uzyskać odpowiedź na moje pytanie.
W listopadzie 2014 roku nasza firma sprzedała prdukt, na który została wystawiona faktura VAT (firma jest w CEIDG). W kwietniu tego roku kupujący zwrócił się do nas na piśmie z prośbą o wymianę produktu wolnego od wad powołując się na "tryb niezgodności towaru z umową".
W odpowiedzi zwróciliśmy uwagę, iż przepis na, który kupujący się powołał dotyczy konsumentów, a zatem nie ma tu zastosowania. Zastosowanie mają przepisy KC.
Dziś otrzymaliśmy odpowiedź:

"Przedmiotem rzeczonej transakcji jest "rzecz ruchoma", a nabyłam ją NIE jako osoba prawna (tu nazwa firmy widniejąca na fakturze... - nie ma osobowości prawnej ) a jako osoba fizyczna w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą – czyli jako konsument.

To czy , zakup był na "fakturę" nie ma znaczenia, znaczenie mają te dwa elementy, które przywołałam jak wyżej.
W związku z powyższym, wnoszę o wymianę wadliwego produktu na wolny od wad lub zwrot zapłaty"

Proszę o wskazanie jak poprawnie powinna odbyć się droga reklamacyjna.

Jeżeli kupujący powołał się na uprawnienia konsumenta, to w tym przypadku nie ma racji.

Jednak to nie znaczy, że sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za towar, jeżeli jego kontrahentem jest inny przedsiębiorca.
Jeżeli w treści umowy nie zawarto wyłączenia rękojmi, to kontrahent może powołać się na tego typu uprawnienia. Takie wyłączenie rękojmi może mieć treść:

W przypadku sprzedaży towaru w obrocie między przedsiębiorcami na podstawie art. 558 § 1 k.c. strony wyłączają odpowiedzialność sprzedającego z tytułu rękojmi za wady fizyczne i prawne rzeczy, w szczególności ustalają, iż nie ponosi on żadnej odpowiedzialności także za wady ukryte przedmiotu sprzedaży.​

Jeżeli takie wyłączenie nie miało miejsca to i tak kupujący może powołać się na rękojmię i zażądać naprawy/wymiany.

Kodeks cywilny mówi:
Art. 568. § 1. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat,
Art. 563. § 1. Przy sprzedaży między przedsiębiorcami kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi, jeżeli nie zbadał rzeczy w czasie i w sposób przyjęty przy rzeczach tego rodzaju i nie zawiadomił niezwłocznie sprzedawcy o wadzie, a w przypadku gdy wada wyszła na jaw dopiero później – jeżeli nie zawiadomił sprzedawcy niezwłocznie po jej stwierdzeniu.

Drobna korekta z uwagi na datę sprzedaży:
Art. 568

§ 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.

§ 2. Upływ powyższych terminów nie wyłącza wykonania uprawnień z tytułu rękojmi, jeżeli sprzedawca wadę podstępnie zataił.

§ 3. Zarzut z tytułu rękojmi może być podniesiony także po upływie powyższych terminów, jeżeli przed ich upływem kupujący zawiadomił sprzedawcę o wadzie.

Powrót