pytanie o zasadność roszczenia

• Autor wątku Autor wątku Marcin Gniezno
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin Gniezno

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szanowni Państwo mam taki dylemat: Przed kilku laty miałem dług bankowy z tytułu pożyczki. Dług został wykupiony przez jedna z firm, gdzie następnie sprawa trafiła do sądu. Oczywiście sprawę w sądzie nowy wierzyciel wygrał i została zasądzona mi spłata długu poprzez zajecie wynagrodzenia z pensji. Po pięciu latach 60 000 zł zostało przez komornika zajęte z mojej pensji i od 2 miesięcy nie mam już zajęcia komorniczego na co dostałem postanowienie z kancelarii komorniczej. Niemniej jednak od kilku tygodni nęka mnie telefonami i mailami ten wierzyciel domagając się jeszcze spłaty na ich konto 600zł. Jak piszą: " ...w przypadku czynnej egzekucji komorniczej, bądź wszczętego postepowania sadowego w sprawie w/w zadłużenie może nie uwzględniać kosztów z tego tytułu, w tym kosztów postepowania egzekucyjnego oraz kosztów zastępstwa procesowego w egzekucji". Oczywiście kontaktowałem sie dwukrotnie z kancelaria komorniczą czy w przedmiotowej sprawie mam jakiś dług. Otrzymałem odpowiedź, że nie, a postepowanie zostało zakończone.
Bardzo proszę o odpowiedź czy w świetle prawa roszczenie zostało spłacone, a upominanie się o owe 600 zł jest bezzasadne ?
Z góry dziękuje za okazaną pomoc i odpowiedź.

mając na uwadze, że wierzyciela w postępowaniu egzekucyjnym reprezentował zawodowy pełnomocnik, to pełnomocnik wierzyciela powinien we wniosku o wszczęcie egzekucji wnosić o zwrot kosztów zastępstwa w egzekucji, jeżeli tego nie zrobił to jego problem, na twoim miejscu nic bym nie wpłacał.

Bardzo dziękuję, zatem odpisze im że nie uznaje tego roszczenia iż jest bezzasadne. Raz jeszcze dziekuję.

Powrót