Pytanie o zasady stażu z urzedu pracy

• Autor wątku Autor wątku america
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

america

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam pytanie odnośnie szczegółowych warunków i zasad odbywanie .
A w szczególności czy są gdzieś określone pory pracy? Tzn czy praca ma być dzień czy w nocy godziny pracy itp. Ponieważ w dniu dzisiejszym został mi odmówiony staż a był to staż jako barman w dyskotece w godzinach nocnych.
Został mi odmówiony bo podobno staż nie może odbywać sie w nocy
Bardzo bym prosił o podstawę prawna jeśli takowa reguluje tą kwestie

pozdrawiam Aleksander

Przepisy prawa nie regulują wprost takich kwestii, jak godziny odbywania stażu. Natomiast decyzję o organizacji stażu i skierowaniu bezrobotnego na staż podejmuje starosta. Starosta (urząd pracy) może wewnętrznie ustalić zasadę, iż nie organizuje stażu, gdy jest on odbywany w porze nocnej, albo np w sobotę czy niedzielę.

Swoją drogą nie dziwię się tej odmowie. Jest wysoce prawdopodobne, iż staż w tym wypadku nie spełniałby swoich funkcji (nabycia stosownych umiejętności na stanowisku pracy pod okiem opiekuna stażu). Stażysta to nie tylko darmowa siła robocza.

A ja mam inne pytanie: od 2 miesięcy pracuję w fast foodzie na umowę o pracę, która wygasa za miesiąc. Potem chciałam postarać się o staż, który pozwoli mi wejść na rynek pracy w moim zawodzie. Czy obecna umowa o pracę mnie dyskwalifikuje? Dodam, że jeszcze studiuję i nie skończyłam 25 r.ż.? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Witam serdecznie wszystkich i jednocześnie proszę o pomoc.
Obecnie jestem na stażu, na nowym stanowisku (nrII). Wcześniej byłam u tego samego pracodawcy na stażu, ale na innym stanowisku(nrI). Nikt mnie nie poinformował o wykorzystaniu urlopu przed końcem stażu będąc na stanowisku nrI, a wręcz wprowadzili mnie w błąd!, gdyż jak się pytałam o to czy mogę kumulować urlop przebywając na stażu i pod koniec go wykorzystać to odpowiedzieli że jak najbardziej. A teraz wyszło tak że mi 6 dni przepadło i nic z tym nie mogą zrobić!? Oczywiście rozmawiałam z kierowniczką i odpowiedziała mi ,że to jest tak oczywiste, że to ja mam pilnować swoich dni urlopowych. Tym bardziej jak się kończy staż na innym stanowisku to trzeba wykorzystać (na wniosek stażysty) zanim się przejdzie na drugie. Inaczej wyglądałoby to gdybym miała tylko przedłużenie stażu na tym samym stanowisku, wtedy problemu by nie było i miałabym urlop.
Czuję, że to wprowadzenie w błąd stażysty, gdyż nie zostałam należycie i rzetelnie poinformowana. Czy nic naprawdę nie można zrobić? Nie ma wypłacanego ekwiwalentu za dni, które przepadły?
Z góry dziękuję za informację co do przedstawionego powyżej problemu,
Małgosia.

mam pytania odnosnie stazu :czy pracodawca zatrudniajacy bezrobotnego na staz dostaje jeszcze jakies osobne pieniadze za przepracowany kazdy miesiac ? czy bezrobotny dostaje pieniadze z urzedu a pracodawca otrzymuje jakies jeszcze dodatkowe ? :)

Jeśli jest to staż organizowany za pośrednictwem PUP, to tylko stażysta otrzymuje comiesięczne stypendium. Pracodawca nie otrzymuje w związku z organizacją stażu żadnych pieniędzy z PUP.

Powrót