Pytanie o ZASIŁEK RODZINNY????

• Autor wątku Autor wątku sylwia1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwia1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mam pytanie: pobieram rentę wyrównawczą z tytułu odszkodowania (ojciec zginął w wypadku samochodowym) i otrzymuję ją z ubezpieczenia sprawcy wypadku, renta jest nieopodatkowana. Czy ta renta zalicza się jako dochód do otrzymania zasiłku rodzinnego?
Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam!

Bardzo by mi zależało na odpowiedzi na moje wyzej postawione pytanie. Jeśli ktoś wie, to bardzo proszę o odpowiedź. Może coś źle sformuowałam, więc proszę zapytać w razie wątpliwości. Pozdrawiam!

Według mnie nie zalicza się do dochodu rodziny. katalog tego co należy uważać za dochód w rozumieniu ustawy jest zamknięty a świadczenie o którym wspominasz jest nim nieobjęte.

a tak na marginesie pytasz bo Ci już to policzyli i zastanawiasz się czy poprawnie czy po prostu pytasz :)

Tylko pytam. Narazie mi tego nie policzyli, ale nigdy z urzednikami nic nie wiadomo :D Jedni twierdza ze sie wlicza a inni zaś że nie... wiec nie wiadomo. Dziekuje za odpowiedz :) Troche sie uspokoilam, jednak zastanawiam sie jeszcze czy zloze wniosek o zasilek rodzinny, poniewaz jesli by sie okazalo ze renta ta zalicza sie do dochodu rodziny, wowczas (nie daj Boże) bede zmuszona do oddania tegoz zasilku... Pozdrawiam!!!

Nie wlicza się ona do dochodu w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych.

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Pozdrawiam!

Powrót