Pytanie o zdjęcia - grafiki, szablony www

• Autor wątku Autor wątku xHanna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xHanna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Pasjonuję się grafiką od dłuższego czasu i teraz postanowiłam się nią zajmować zawodowo. Chcę założyć działalność gospodarczą itd. itd.
Chciałam się zapytać, czy mogę gdzieś zaznaczyć, że nie biorę odpowiedzialności, skąd/od kogo klient dostarcza mi zdjęcia do stworzenia szablonu/grafiki/czegokolwiek? Czy mam wpływ na takie coś?
Chodzi mi tutaj na przykład o strony o jakiś znanych osobach, gdzie do szablonów wykorzystuje się zdjęcia z sesji itp.

Pozdrawiam

Witaj,

za to co wykonasz odpowiadasz sam jako autor dzieła.

Powinno się wziąć oświadczenie od zamawiającego przekazującego materiały do wykonania dzieła, iż jest on właścicielem praw autorskim do tychże dzieł (osobistych, majątkowych, do zezwalania na wykonywanie prawa zależnego) bądź posiada stosowne licencje i zgody właścicieli praw autorskich oraz, że przekazane materiały są wolne od roszczeń osób trzecich (to może być niezależne od kwestii praw autorskich), zaś w przypadku ujawnienia się takowych zamawiający zaspokoi te roszczenia.

Ok, czyli mogę to oświadczenie zamieścić np. w umowie, czy w moich warunkach wykonania projektu? Czy musi być to osobny dokument od klienta?

chyba najlepiej byłoby w umowie, bo czym mniej papierów do pilnowania, tym lepiej...

Powrót