Pytanie o zmiany na stronie internetowej

• Autor wątku Autor wątku czarodziej2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarodziej2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie!
To mój pierwszy post na forum ale już mam pytanie.

Otóż jestem młodym właścicielem firmy. Niedawno zleciłem wykonanie strony internetowej pewnego projektantowi. Wyszukałem go na allegro. Nie wiem czy prowadzi działalność, ale wykonał mi stronę internetową (tak jak chciałem). W stopce strony umieścił "projekt i wykonanie: abcdefghjik.pl - odnośnik do swojej strony) a na swojej prywatnej stronie - portfolio umieścił podgląd do mojej firmowej strony i odnośnik. Nie zawieraliśmy żadnej umowy pisemnej, dogadaliśmy się co do stronki tylko telefonicznie.

Jednak teraz, kiedy minęły już 2 miesiące zapragnąłem nieco zmienić treść strony, minimalnie zmodyfikować wygląd, dodać podstrony i nowe obrazki. Wykona to dla mnie (o wiele taniej) pewna zaprzyjaźniona ze mną firma.

Czy chłopak, który projektował dla mnie stronę 2 miesiące temu ma do niej jakiekolwiek prawa? Czy całość należy do mnie i mogę zmieniać projekt wedle uznania? Czy muszę prosić go o zgodę na zmiany na stronie (jestem pełnym właścicielem mojej strony, zakupiłem serwer i domene) itp.?

Osoba, która wykonała stronę jest właścicielem majątkowych praw autorskich do niej. Można najwyżej domniemywać, że została Ci udzielona licencja na korzystanie z jego utworu. Aby uniknąć problemów radzę zawrzeć porządną pisemną umowę w tej sprawie.

To znaczy do czego konkretnie ta osoba ma prawo? Nie mogę ingerować w treść strony swojej firmy? Teksty były pisane przeze mnie, projektant wykonał tylko część graficzną (ja dokładnie wymyśliłem układ graficzny, opisałem to słownie w mailu do projektanta) i załadował całość na serwer.
Czy nie mogę zmieniać tytułów podstron i dodawać nowych podstron?
Specjalna umowa chyba nie musi być zawarta, bo było to kupno przez allegro.
W szeregu warunków zawartych w opisie aukcji projektant nie zastrzegał sobie praw do witryny.
Rozumiem, że to on jest autorem, więc posiada prawo autorskie, ale weźmy sprawę tak:
1. przypadek: Załóżmy, że nie udzielił mi licencji -zatem nie miałbym prawa jej wykorzystywać do celów komercyjnych w ogóle! (a jest nią działalność mojej firmy prowadzona między innymi przez internet). Zatem nawet korzystanie z witryny w obecnym kształcie byłoby bezprawne.
2. przypadek: Załóżmy, że powinna być zawarta pisemna umowa - ale jej nie było, a teraz jest chyba na to już za późno? A jeśli nie, to jaka to powinna być umowa? O dzieło chyba odpada, ponieważ strona firmowa zarejestrowana jest na osobę fizyczną - mnie (strona istniala już dawno, zanim załozylem dzialalnosc gosp.) Ponadto wylicytowanie na aukcji allegro już jest zawarciem jakiejś umowy.
Kto obecnie posiada licencję na wprowadzanie zmian na stronie? Jeżeli moja firma już nie oferuje pewnych usług (na stronie oznaczonych odpowiednio grafikami stworzonymi przez projektanta), to nie mogę ich teraz skasować na własną rękę? Muszę za każdym razem prosić tylko i wyłącznie tego jednego projektanta o wprowadzanie zmian? Byłoby to chyba dziwne!
Załóżmy, że dalej nie mam licencji na te rzeczy - w jaki sposób mogę ją uzyskać? Projektant ma prawo nie wyrazić zgody na przekazanie mi licencji? Jeżeli teraz zgłoszę się do niego z chęcią zawarcia pisemnej umowy, to może przecież zażądać ogromnych pieniędzy za udzielenie licencji!

Ostatnia edycja:
Powrót