Pytanie odnośnie Gewerby

• Autor wątku Autor wątku MARIA431
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MARIA431

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanie dotyczące tego, jak odzyskać pieniądze. Pracowałem w Niemczech, mając Gewerbę i zameldowanie. Nie wypłacono Mi miesięcznej pensji. Praca była załatwiana przez Polaka, który współpracował z Niemiecka firmą tam gdzie otworzyłem Gewerbe i byłem zameldowany. Mam problem z odzyskaniem pieniędzy.:mad: Co mam zrobić? Odpowiedzi w postach niżej, na mail [maria-kolasa1@wp.pl]:help:
Serdecznie dziękuje za pomoc. :serce:​

Podstawą jest, to co podpisałeś z pracodawcą. Nie znam się na tym, ale co nieco czytałem. Gewerba, to jest własna działalność gospodarcza, ale musi łączyć chyba bezpośrednio Ciebie i pracodawcę jakaś umowa? Za coś w końcu jest zobowiązany Ci zapłacić. W Polsce jeżeli masz umowę i nie dostałeś pieniędzy, to idziesz do prokuratury/sądu pracy i jeżeli pracodawca nie potrafi udowodnić, że Ci zapłacił to wygrywasz. Jeżeli pracowałeś nie płacąc podatków(na czarno, czy może w przypadku Gewerby na "częściowo czarno") od wykonanych usług, to jest problem. Jeżeli wyda się brak jakiegoś podatku/uregulowania dochodu, oberwie nie tylko ten kto Cie nie zapłacić, ale oberwiesz także Ty. A z tego co wiem grozi wysoka kara(ok 5000Euro) i wydalenie z Niemiec. Nie napisałeś jak jest więc nie wiem w jakiej jesteś sytuacji. Nieuczciwi niestety się zdarzają, współczuję Ci, ale skontaktuj się najpierw z jakimś sprawdzonym prawnikiem w tej sprawie. Kiedyś jak dzwoniłem do ambasady, to podano mi telefon, ale dogadałem się po angielsku, bo w ambasadzie nie było osoby mówiącej po polsku... Ale państwo dba o swoich obywateli za granicą... Ale mniejsza z tym. Myślę, że warto spróbować, bo ten telefon co mi dali, to był do Polaka:-)

Pozdrawiam i życzę powodzenia,
A.

Witam.Mam pytanie do jakiej kwoty nie musze sie rozliczac z gewerby. Moze ktos zna dobrego adwokata i taniego co pomoze mi w tej gewerbie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy na pewno miałeś gewerbe, bo piszesz że nie dostałeś miesięcznej wypłaty, to by świadczyło o zatrudnieniu a nie o prowadzeniu własnej działalności. Gewerbe polega na tym że Ty wystawiasz rachunek za wykonaną pracę zleceniodawcy i zleceniodawca płaci rachunek. Mnie to wygląda na pracę na czarno.

Powrót