Pytanie odnośnie komornika

• Autor wątku Autor wątku Mateusz_09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateusz_09

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Mam pytanie i bardzo proszę o odpowiedź, gdyż jestem zrozpaczony
tym co się dzieje w tym kraju w świetle prawa. Córka podała mnie do
komornika o alimenty. Początkowo komornik zajął mi 60% wynagrodzenia ,
po około 3 tygodniach dostałem pismo, że zjmuje mi kont,co oznacza
(w banku mam kredyty i rok kredyt linię),że zablokuje mi konto.Wiem już,że konto w myśl prawa bankowego będzie całkowicie zablokowane,czyli zostaję całkowicie pozbawiony środków do życia.(nie będę miał za co dojechać do pracy,za co zapłacić trachunków za mieszkanie ani za co jeść).Więc jak mam spłacić zaległość,skoro nie będę miał nawet za co dojechać do pracy.
Co w tej sytuacji mogę zrobić?czy można złożyć jakąś skargę na czynności komornika,
czy to coś zmieni?, lub czy mogę zrobić coś jeszcze o czy nie wiem?

Czy to jest zgodne z prawem takie blokowanie konta, przecież musi cyba zostać jakieś minimum na życie ?
Załamany i zrozpaczony .

Też było na forum opisane... komornik może tak robić i robi. Złóż skargę na działania komornika (opłata 100 zł).

Skarga na czynności komornicze tu nic nie pomoze.To tylko strata 100zł. Wierzyciel zawnioskował o zajecie konta i komornik to uczynił. Komornik nie zajął reszty wynagrodzenia a konto bankowe(nie bada pochodzenia srodków). Pozostaje Ci kwota wolna od zajecia - ok.11tyś.
I nie win w tej sytuacji komornika. Jedynym winnym jesteś Ty. Jak można brać kredyty które nalezy spłacać ale nie kosztem obowiazku alimentacyjnego.
Nie wiem na co liczyłes.

Nie zgadzam się, musisz w skardze udowodnić Sądowi, że na rachunek bankowy wpływają tylko Twoje pobory. Komornik nie bada skąd są pieniądze na koncie, ale Sąd już tak, może przychylić się do Twojej skargi, gdyż komornik poprzez zajęcie konta pozbawia Ciebie środków do życia.

Witam

Mam podobne pytanie i bardzo proszę o odpowiedź.... Mianowicie, otrzymałam dziś pismo informujące mnie o zajęciu wynagrodzenia, czytam co jest napisane i patrzę, że komornik zażądał od mojego pracodawcy mojego numeru konta bankowego???!!!! W jakim celu? Czy będzie miał dostęp do moich środków na koncie? Czy może mi to konto zablokować???!!!!!

Będę wdzięczna za informację

monalisa55 z tego co się orientuję komornik moze zająć 60% twojego wynagrodzenia i właśnie ma zamiar to zrobić. Będzie,albo stale pobierał określoną kwotę(do 60% wynagrodzenia), lub zablokuje Ci konto.

amadia66 '

Żyję w tym kraju trochę lat, płacę podatki, chodzę na wybory itd .

Zawarłem układ między z własną córką, tak się stało jednak iż Ona zmieniła zdanie ,

ja zaś nie posiadam fizycznego dowodu na takowy układ. Układ ten polegał na tym iż

w zamian za nie płacenie alimentów, pozwolę zamieszkać córce wraz z moją obecną rodziną .

Trwało to czas jakiś, po nim - córka wyprowadziła się i podała mnie do komornika i ,,,

podała za zaległe alimenty (które oddałem, lecz nie posiadam na to dowodu) i za obecne ,

choć zakończyła dwadzieścia pięć lat, uczy się i pracuje ...

"Jedynym winnym jesteś Ty"- napisałaś,,, nim rzucisz kamieniem, zastanów się

czy aby słusznie !?

Dziś mam zajętą wypłatę, konto i w związku z tym nie mogę wypłacić nawet złotówki ,

ty wspominasz o kwocie ok.11tyś ...

By zapłacić komornikowi, muszę pracować (to raczej logiczne), by pracować - muszę dojeżdżać do

miejsca pracy (przejazd równy 70 minut), - dojeżdżam tramwajem i autobusem .

Za kilka dni zakończy się ważność "liniówki" (bilet miesięczny - koszt około 90 zł), na nową nie będzie mnie stać

i pytanie do Ciebie (amadio66) - skąd mam wziąść pieniądze na bilet (na opłaty za prąd, gaz, czynsz, na jedzenie

czy leczenie synka, o innych nie wspomnę) ? Takie mam pytanie: - czy to normalne, by pozbawić człowieka

(w kraju ponoć chrześcijańskim, z wartościami i prorodzinnym) całkowicie jedynego źródła dochodu. tak by

nie miał kasy i pomocy, by pozostał sam, sam z wartościami, teoriami i itd. ...

Idź do komornika i porozmawiaj z nim na temat zajętego konta. Weź ze sobą jakieś dokumenty które będą potwierdzały, że na to właśnie konto przelewane jest Twoje wynagrodzenie (np. wydruk z historii operacji na koncie albo zaświadczenie od pracodawcy w jakiej wysokości, w jakim terminie i na jakie konto przelewa Twoje wynagrodzenie). Komornik miał prawo zająć Twoje konto ale powinien zwolnić spod tego zajęcia kwoty wynagrodzenia wolne od potrąceń. Wbrew temu co sądzi wiele osób to że wynagrodzenie jest przelewane na konto nie oznacza jeszcze, że można je potrącać z tego konta w pełnej wysokości (moim przynajmniej zdaniem).
Przede wszystkim dogadaj się z komornikiem i daj mu coś "na podkładkę" bo żaden komornik nie kiwnie palcem w bucie jeżeli nie będzie miał jakiegoś "dupochronu" na wszelki wypadek.
A tak na marginesie - to ładnie sobie wychowałeś córeczkę.

PS
Skoro córka skończyła 25 lat to rozumiem, że alimenty zostały jej przyznane ze względu na niedostatek w jakim się znajduje? Dlaczego nie próbowałeś wykazać przed sądem, iż córka pozostaje na własnym utrzymaniu (pracuje) a ponadto Ty oferowałeś jej możliwość nieodpłatnego zamieszkiwania u Ciebie?

Ostatnia edycja:
monalisa55 napisał:
Witam

Mam podobne pytanie i bardzo proszę o odpowiedź.... Mianowicie, otrzymałam dziś pismo informujące mnie o zajęciu wynagrodzenia, czytam co jest napisane i patrzę, że komornik zażądał od mojego pracodawcy mojego numeru konta bankowego???!!!! W jakim celu? Czy będzie miał dostęp do moich środków na koncie? Czy może mi to konto zablokować???!!!!!

Będę wdzięczna za informację

Oczywiscie-może zablokowac również Twój rachunek bankowy na który pewnie wpływa pensja.

Komornik podliczył swoje usługi wraz z moim zadłużeniem na ok. 650 zł
Jak już pisałam wszedł mi na pensje
Mam jeszcze pytanie, czy jak zapłacę sama wierzycielowi nie komornikowi to rowiąze mój problem z komornikiem?
I jakim prawem wg komornik żąda od mojego pracodawcy numeru mojego konta bankowego? oraz numer NIP????!!!! Pomóżcie!!!!!

monalisa55
Kobieta.gif
a Ty w ogóle masz zajęcia z tytułu alimentów?

Mateusz_09 napisał:
Czy to jest zgodne z prawem takie blokowanie konta, przecież musi cyba zostać jakieś minimum na życie ?
Wyjaśniam wszystkim zainteresowanym.

Egzekucja to przymus, wszelkie składniki majątkowe dłużnika mogą zostać zajęte zgodnie z Ustawą.

W przypadku zajęcia rachunku bankowego - o ile rachunek bankowy ma charakter oszczędnościowy - można wypłacić środki z rachunku w banku. Kwota wolna od zajęcia to obecnie ok. 11 tys zł.
Podstawa prawna art. 54 prawa bankowego.

Miałem problem tez z alimentami i jak komornik chciał mi zając auto podałem sąd pod sąd
tym razem był facio sędzią a nie sędzina i anulował roszczenia o alimenty i miałem spokój z komornikiem .

Powrót